Mustafa: Kosovo i Albanija nemaju strategiju za Albance u Bujanovcu i Preševu

Bujanovac, 3. januar 2022. – Kosovo i Albanija nemaju akcioni plan, strategiju ili instituciju koja se bavi rešavanjem pitanja Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, kaže Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

-Za razliku od Vlade Srbije koja ima konkretan plan i instituciju koja se bavi Kosovom non-stop, a to je Kancelarija za Kosovo u kojoj radi 96 ljudi – naglasio je Mustafa u intervjuu za KosovaPress.

Ipak, kako je dodao, veliki korak je što su u ovogodišnjem kosovskom budžetu prvi put predviđena sredstva za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, ali da to nije dovoljno sve dok nema takvih sredstava i iz Albanije.

Mustafa je rekao da je u komunikaciji sa kosovskom vladom utvrđeno da postoji potreba za privredna ulaganja u Medveđi, ulaganje u obrazovanje u Bujanovcu i pristup medijima u Preševu.

Naglasio je da bi “Preševska dolina” trebalo da bude tema na briselskom stolu i deo mogućeg konačnog i sveobuhvatnog rešenja između Kosova i Srbije.

Po njegovim rečima, pasivizacija prebivališta Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa predstavlja diskriminatorno i protivustavno postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

-Prema procenama nevladinih organizacija i pojedinih intelektualaca za oko 6.000 Albanaca prebivališta su pasivizirana  tokom svih ovih godina. To se posebno odrazilo na Medveđu gde ima sve manje albanskog stanovništva. Zbig toga imamo potrebu da se reši pitanje Preševske doline i pokušaj da se stvori neka vrsta simetrije sa Srbima na Kosovu – Mustafa.

Povodom nepriznavanja kosovskih diploma u Srbiji, uprkos dogovoru, Mustafa kaže da to veoma otežava život Albanaca iz tri opštine koji nastavljaju školovanje u Prištini i navodi da je u pitanju “flagrantno kršenje najosnovnijih ljudskih prava”.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *