„Otvoreni Balkan“: Kamioni od danas brže i lakše do Severne Makedonije i Albanije

Bujanovac, 3. januar 2022. Sporazum koji je nedavno potpisan u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ od danas je počeo da se primenjuje što znači da će promet prehrambenih proizvoda između Srbije, Severne Makedonije i Albanije biti znatno lakši i brži.

Nadležne inspekcijske službe su se saglasile da međusobno priznaju dokumentaciju koja prati robu.

-Prosto objašnjeno, danas kada krene kamion u Severnu Makedoniju mi ćemo poslati najavu da takav kamion stiže kod njih, on će direktno otići na mesto gde treba da ode, tamo će se izvršiti kontrola papira i naš sertifikat će biti priznat u Severnoj Makedoniji i Albaniji i njhovi sertifikati kod nas –  rekao je savetnik mnistra poljoprivrede Goran Đaković, prenosi RTS.

Dokumentacija je standardna i dalje, fito-sanitarni i veterinarski sertifikati s tim što kamoni neće morati dodatno da čekaju na granici za uzorkovanje u zemlji u koju se izvozi.

Proceduru izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, u odnosu na regulative zemalja, od danas ništa neće otežavati.

-Imaćemo poverenje jedni među drugima, radiće se kontrole kao što su se i do sada radile, ali to neće otežavati izvoz – kaže savetnik ministra poljoprivrede.

Đaković je istakao da slobodan promet prehrambenih proizvoda između zemalja potpisnica sporazuma znači pre svega za one koji rade izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, jer preko 600 kompanija radi izvoz tih proizvoda na teritoriju Severne Makedonije i Albanije.

-Kamioni će dodatno otići na carinski terminal ili distributivni centar i tamo će se samo proveriti dokumentacija. Makedonski ili albanski službenici će imati naše nalaze i nema potrebe da ih ponovo rade. Da ne bi bilo zloupotrebe kontrole uzoraka će se raditi i dalje,  ali o trošku države – poručuje Đaković.

Dodaje da je do sada je bilo slučajeva da kamioni stoje na granici i da roba propada.

To neće više biti slučaj, moguća je samo rutinska kontrola pasoša vozača koji vozi kamion, a ostalo se sve odvija potpuno nesmetano.

Kako su Bujanovačke ranije pisale, na prelazu  Preševo-Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije za najviše šest meseci biće izgrađene dve dodatne trake od kojih će jedna biti rezervisana za privredu u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Dodatne trake bi trebalo da spreče da zbog zastoja na granici propadne roba i firma pretrpi štetu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *