Zašto mladi odlaze iz Bujanovca: Ovde je noć i kad je dan

Bujanovac, 5. januar 2022. (foto ilustracija) – Nezaposlenost i nedostatak radnih mesta glavni je razlog iseljavanja mladih iz Buajnovca, smatra većina od oko 150 učesnika ankete našeg portala koji su odgovarali na pitanja o iseljavanju mladih.

“Nema posla, nema zarade”, “Ovde je noć i kad je dan” , “Bolji uslovi na severu nego na jugu zemlje”  samo su neki od odgovora  čitalaca koji za odlazak mladih krive lošu ekonomsku situaciju, stranačko zapošljavanje i diskriminatorsku vlast u opštini.

U anketi Bujanovačkih učestvovalo je blizu 150 čitalaca, većina iz Bujanovca i okoline, od kojih 38,6 odsto ispitanika ženskog pola.

Gotovo 25 procenata anketiranih otišlo je iz Bujanovca i svoju sreću potražilo ili u evropskim zemljama ili u većim gradovima Srbije, a većina njih bi se vratila u svoj grad kada bi dobili “normalne uslove za život i dobru zaradu”.

Deo ispitanika naglašava da se “nikada ne bi vratio” i “ni pod kojim uslovima”.

Učesnici aknete koji žive na teritoriji opštine Bujanovac, njih 75,6 odsto nadaju se boljoj perspektivi, otvaranju fabrika, investicijama, “potpunom zaokretu u politici, ekonomiji, kulturi”, ali i “boljim međuljudskim odnosima”.

Od ukupnog broja anketiranih njih 44,5 odsto je zaposleno, dok je 55,4 odsto učesnika u anketi bez posla i nada se da će se “nešto promeniti”.

Na pitanje “Da li razmišljate o odlasku iz Bujanovca” negativno je odgovorio 21 procenat učesnika, dok o odlasku razmišlja gotovo 80 odsto anketiranih.

Čitaoci imaju i svoje predloge kako da se reši problem iseljavanja mladih, pa se kao dominantna rešenja nameću  “otvaranje fabrika”, ”nova radna mesta”, “zabrana stranačkog zapošljavanja” i “promena kancera od lokalne političke scene”.

“Da mladi imaju gde da rade. Sve je više onih koji završavaju fakultete, a nemaju posao”, glasi jedan od komenatara.

“Da opština brine o mladima i pruži im šansu za zaposlenje u struci na osnovu njihovih kompetencija, ne rodbinskih ili kojekakvih veza”, navodi u svom odgovoru čitalac Bujanovačkih.

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *