Ispovest Bujanovčana koji su otišli

Bujanovac, 6. januar 2022. – Nemam devet života kao mačka, pa da jedan potrošim stojeći pred praznim “jaslama” u Bujanovcu, rekao je u anketi Bujanovačkih naš čitalac koji živi i radi u Luksemburgu nakon odlaska iz Bujanovca.

Ostvarenje “beogradskog” ili “zapadnjačkog” sna potražilo je 25 odsto anketiranih Bujanovčana koji su odgovarali na pitanja o iseljavanju mladih i njihovim razlozima za odlazak, o čemu je naš portal pisao u sredu.

Na pitanje “Navedite razloge odlaska iz Bujanovca” dominantan odgovor je “nema posla”.

“Otišao sam zbog nemogućnosti stalnog zaposlenja u svom gradu”, glasi jedan od odgovora.

“Mala zarada, loša perspektiva, prljav grad. I nesposobnost lokalne samouprave da reši najosnovnije probleme”, kao razlog svog odlaska navodi drugi čitalac koji radi u Belgiji.

Da je i republička i lokalna vlast jedan od razloga odlaska mladih navode u svojim odgovorima učesnici ankete koji su otišli iz Bujanovca.

“ Nije bilo posla za mene, uglavnom sam nailazila na zatvorena vrata jer nisam bila član nijedne političke partije. Mislim da je to bilo presudno za odlazak iz Bujanovca”, komentariše čitateljka sa Malte.

“ Nema posla za mlade zbog stranačkog zapošljavanja”, glasi drugi odgovor.

“ Otišao sam zbog političkog zapošljavanja, zbog toga što mladi nemaju nikakva prava i zbog loše ekonomije”, komentar je čitaoca koji poslednjih šest meseci živi u Nemačkoj.

“Otišao sam zato što je svaki dan nedelja”,  naglašava čitalac koji je “hleb” potražio u Novom Sadu.

Nezaposlenost i nedostatak radnih mesta su glavni razlozi zbog kojih mladi napuštaju Bujanovac, o čemu je naš portal pisao.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, procenjen broj stanovnika u Srbiji u 2020. godini je 6.899.126 dok je godinu dana ranije bilo 46.000 stanovnika više.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *