Leksikon Vladičinog Hana, poduhvat novinara Radomana Irića

Bujanovac, 11. januar 2022. – Vladičin Han je dobio publikaciju “Ko je ko u Vladičinom Hanu 2020” koja sadrži  biografije 287 ličnosti iz ovog mesta. Autor ovog svojevrsnog leksikona je novinar iz Vranja Radoman Irić.

287 ličnosti u knjizi

– Leksikon je namenjen svakom radoznalom čoveku, svakom stanovniku i to ne samo opštine Vladičin Han, već i poslovnim ljudima, novinarima i posebno hroničarima. Retki će biti oni koje će ovo štivo ostaviti ravnodušnim, jer je u prirodi čoveka da često ume da zaviri u tuđe dvorište – rekao je Irić za Vranje News.

Vodeći se maksimom “ono što nije zapisano- nije se ni dogodilo”, autor knjige je imao cilj da ljude koji trenutno znače na području opštine Vladičin Han okupi na jednom mestu, definiše i otrgne od zaborava, za sadašnja, ali malo više neka buduća vremena i hroničare koji će tek u dolazećim godinama i decenijama proučavati ovovremenska zbivanja i ljude u hanskoj komuni.

Dodao je da je reč o ljudima koji su svojim radom i delom “napravili” biografije.

– Članovi Saveta projekta su po standardnoj metodologiji sačinili svoj spisak javnih ličnosti, jer građani žele da znaju ko ih predstavlja u vlasti, institucijama, ko su pojedinci koji stvaraju materijalna bogatstva, ko su ljudi koji brinu o njihovom zdravlju, ko uči njihovu decu, ko brine o njihovim kulturnim potrebama, zabavi, sportu – rekao je autor.

Književnik iz Vranja Zoran S. Nikolić, recenzent izdanja, potencira da je informacija „osnova postojanja i istovremeno svedočenje o postojanju, životu čoveka tokom civilizacije“.

„Ovaj leksikon Radomana Irića sadrži osnovne podatke o ljudima iz jedne zajednice koji aktivno učestvuju u njenom životu. Njihov doprinos, filantropija, humanost, sposobnosti, solidarnost, požrtvovanje, znanje, entuzijazam, namera i ambicija, kvalifikovali su ih za ovaj izbor“, konstatuje Nikolić.

Leksikon je nastao kao rezultat višemesečnog timskog rada Saveta projekta, Redakcije (Svetlana Ceca Jovanović, Ljiljana Pavlović, Gordana Stojanović) i Radomana Irića kao autora projekta.

Izdavač knjige je Centar za kulturne delatnosti, turizam i bibliotekarstvo opštine Vladičin Han u tiražu od 500 primeraka.

Vladičin Han je ime dobio po usamljenoj kući (hanu), koja se nalazila uz Carski drum u ataru sela Kalimance. Prema podacima publiciste Tatomira P. Vukanovića, kuću je plovinom 19. veka podigao Grk Stefanos Stefanopulus, koji je bežeći od Turaka tu našao utočište sagradivši han za prihvat karavana koji su prolazili dolinom Južne Morave.

Stefanos je kasnije han prodao skopskom mitropolitu Pajsiju po čijoj crkvenoj tituli vladike i mesto dobija naziv Vladičin Han.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *