Stejt Department: Bujanovačke među evropskim simbolima nezavisnog novinarstva

Bujanovac, 11. januar 2022. (Foto Jelena Popović) -Na onlajn platformi američkog Stejt departmenta Bujanovačke su označene kao jedan od evropskih simbola nezavisnog novinarstva u lokalnoj zajednici.

-Pojedini novinari u manjim zajednicama u Evropi informišu čitaoce i grade tradiciju novinarske nezavisnosti – navodi se u tekstu o našem portalu objavljenom u utorak na platformi ShareAmerica.

ShareAmerica je platforma Stejt departmenta za promovisanje američke spoljne politike širom sveta.

O osnivaču i glavnom uredniku Bujanovačkih Nikoli Laziću ShareAmerica piše da je u rodnom Bujanovcu, multietničkoj i višejezičnoj zajednici, pokrenuo medij koji se bavi lokalnim vestima.

-Verujem u novinarstvo za javni interes, za interes građana – navode se u tekstu Lazićeve reči.

Bujanovačke su dobile podršku od projekta USAID Jačanje medijskih sistema u Srbiji koji pomaže medijima, a kao rezultat čitanost portala se povećala za 30 osto.

-USAID je pomogao portalu i da pokrene verziju na albanskom jeziku. Nakon što se pojavila verzija na albanskom, čitanost se skoro utrostručila za nedelju dana– navodi se u tekstu.

Naglasili su da dok Sjedinjene države obezbeđuju obuku i drugu pomoć kroz projekte, Bujanovačke ostaju potpuno nezavisne u uređivačkoj politici.

-Imati dvojezičnu medijsku kuću u ovoj opštini u Srbiji je jedan od načina da se ponovo izgradi zajednica tako što građani iz različitih sredina koriste sajt – zaključuje se u tekstu.

Na sajtu ShareAmerica.gov se, kako navode, objavljuju priče i slike o važnim temama kao što su verske slobode, vladavina zakona, ekonomski prosperitet, ljudsko dostojanstvo i suverenitet.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *