Zavetnici: Izađite na referendum i zaokružite “Ne”

Bujanovac, 11. januar 2022. Gradski i Okružni odbor Srpske stranke Zavetnici u Vranju pozvao je građane da na referendumu za promenu Ustava u oblasti pravosuđa 16. januara  zaokruže Ne.

U saopštenju Zavetnika se navodi da bi rezultat ovakve promene Ustava u oblasti pravosuđa bio nepotizam, porodično pravosuđe, burazersko-kumovsko deljenje pravde, što bi otvorilo širom vrata korupciji i kupovini pravde.

Dodaje se da predloženi model pravosuđa ne postoji ni u jednoj državi, a nema ga ni u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji i Italiji, odnosno zemalja koje čine Venecijansku komisiji koja, kako kažu, nameće ovaj „dobronamerni i usrećiteljski“ model.

“Svi se slažu da je stanje u pravosuđu Srbije loše, ali bi uvođenjem ovog modela ono postalo daleko gore i izazvalo mnogo teže i dalekosežnije posledice od čuvene reforme pravosuđa 2009. godine koju je sprovela predhodna vlast”, navodi se u saopštenju.

Zavetnici kažu da ovaj model predviđa da o svemu u pravosuđu Srbije odlučuju Visoki saveti sudstva i tužilaštva sastavljeni od ukupno 21 člana, koji pritom nikome ne odgovaraju.

“Oni bi birali za sudije i tužioce koga god hoće bez ikakvih merila i kriterijuma, razrešavali koga i kada hoće, postavljali i smenjivali predsednike sudova. Na ovaj način bi Visoki saveti bili najmoćniji organi u Republici Srbiji, koji ne podležu ničijoj kontroli, otuđeni od građana Srbije, pa se presude ne bi donosile U ime naroda, već bankarske mafije, raznih Rio Tinta i ostalih moćnih korporacija koje bi vrlo brzo našle način da preuzmu kontrolu nad ovim telima”, ističu Zavetnici.

Poručili su građanima Srbije da izađu na referendum, zaokruže NE i tako spreče da Srbija bude poligon za eksperiment Venecijanske komisije i Briselske administracije sa dugoročnim nesagledivim štetnim posledicama.

„Vaše NE će značiti da ste za nezavisno pravosuđe pod kontrolom građana Srbije preko 250 narodnih poslanika izabranih Vašim glasovima, a NE za zavisno pravosuđe pod kontrolom 21 člana Visokih saveta sudstva i tužilaštva, koje apsolutni niko neće moći da proverava ili kontroliše”, zaključuju oni.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *