Predsednik Albanije: Rešenje za Kosovo mora da bude prihvatljivo za sve

Bujanovac, 14. januar 2021. Dijalog Beograda i Prištine mora da se završi što pre i to rešenjem prihvatljivim za sve, „koje će garantovati da Kosovo i Srbija što pre postanu članice Evropske unije“, poručio je predsednik Albanije Ilir Meta.

-Suština je da ove dve zemlje žele da se pridruže Evropskoj uniji, a ako žele da se pridruže, moraju da idu putem evropskih principa i vrednosti, ali ne da dovode u pitanje principe i vrednosti, kao što je bila neprihvatljiva ideja menjanja granica – rekao je Meta u Skoplju, prenosi prištinski portal KosovaPress.

On je ocenio da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ nejasna, te da je do sada dala samo debate i da je nakon tri puta promene naziva, jedini pozitivan element definicija „otvoreni“.

-Dovoljno je pomenuti jednu činjenicu, zabranu iz Srbije sportistima sa Kosova, ne pominjući druge elemente sa kojima se svakodnevno susrećemo i koji ne doprinose povećanju poverenja i konsolidovanju regionalne saradnje. Ne mogu da sakrijem zabrinutost za položaj Kosova i nastojanje  “Otvorenog Balkana” da taj položaj marginalizuje. Istvovremeno, imamo Berlinski proces koji je sveobuhvatan i koji je dao konkretne rezultate, jer uz taj process idu garancije i finansijska podrška Evropske unije koja je uspostavila mehanizme implementacije i praćenja –  rekao je Meta.

Dodao je da bi Evropa  trebalo da ima ozbiljniji pristup Zapadnom Balkanu i da ispuni svoja obećanja.

-Otvaranje pregovora o članstvu u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju što je pre moguće, kao i vizna liberalizacija za Kosovo doneli bi konkretne i veoma pozitivne doprinose konsolidaciji mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i prosperitetu naših građana – rekao je Meta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *