Optužnica protiv Ardite Sinani zbog subvencija za razvoj preduzetništva u Preševu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 18. januar 2022. Protiv predsednice opštine Preševo Ardite Sinani Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele subvencija za razvoj lokalnog preduzetništva. Sinani i dva člana Komisije za razvoj preduzetništva se terete da su oštetili Opštinu Preševo za ukupno 2,58 miliona dinara, jer su omogućili preduzetnicima koji ne ispunjavaju uslove da dobiju subvencije.

U optužnici podignutoj 27. decembra prošle godine, do koje su došle Bujanovačke, navodi se da je okrivljena Ardita Sinani 5. septembra 2017. godine kao predsednica Opštine i Opštinskog veća „nevršenjem službene dužnosti pribavila korist I.G. iz Preševa i M.Š. iz Oraovice od ukupno 360.000 dinara, iako nisu ispunjavali uslove predviđene javnim konkursom“.

Oni su naime podneli zahteve za subvencije nakon isteka roka, a Opštinsko veće je donelo odluku da im se dodeli po 180.000 dinara, što je Sinani overila svojim potpisom.

„Pri čemu je bila svesna svog dela i zabranjenosti nevršenja službene dužnosti radi pribavljanja imovinske koristi drugom licu, pa je izvršenje dela htela, čime je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359 st. 1 KZ“, navodi se u optužnici.

Predsednik komisije Ruždi Junuzi i član Blerim Mehemti se terete da su na istom konkursu 2017. godine „po dogovoru, pribavili imovinsku korist dobitnicima subvencija u iznosu od ukupno 2,2 miliona dinara iako dobitnici nisu ispunjavali uslove konkursa“.

Oni su sačinili spisak kandidata, koji su kasnije predali Opštinskom veću sa predlogom da se isplate subvencije, a Junuzi je i falsifikovao potpis trećeg člana komisije koji u sačinjavanju spiska uopšte nije učestvovao.

Tako je novac iz budžeta opštine dobilo 11 preduzetnika koji nisu ispunjavali uslove konkursa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *