Šta čitaju Bujanovčani: Bora Stanković, Bobić Mojsilović, Vargas Ljosa

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 18. januar 2022. – Interesovanje za čarobni svet knjige kod Bujanovčana ne opada, čita se Bora Stanković, Mirjana Bobić Mojsilović, Jelena Bačić Alimprić, kažu u gradskoj biblioteci “14. novembar”.

– Dobra strana korone je to što se ljudi vraćaju knjizi. Pored starih članova koji nam redovno dolaze, sve je više i novih, a posebno raduje to što je među publikom sve više dece – rekla je za naš portal Olivera Pešić, bibliotekarka pozajmnog odeljenja biblioteke.

Prošlogodišnja zdravstvena situacija nam nikako nije išla naruku, a kada se sagledaju korona brojke ni početak ove godine nije obećavajući, pa se knjiga čini sasvim dobrom preventivom protiv svake bolesti.

– Od početka godine upisano je 10 novih članova i dobro je da se broj čitalaca povećava – kaže Olivera.

Dodaje da u 2021. godini nije izostalo interesovanje čitalaca za beletristiku, ali i za klasika srpske književnosti Boru Stankovića i “Nečistu krv” nakon ekranizacije tog romana.

Za njim ne zaostaje ni Mirjana Bobić Mojsilović, ali ni uvek aktuelna Jelena Bačić Alimpić.

Naslovi koji su se najviše čitali prošle godine su “Majina beležnica” od Izabel Aljende, “Katedrala na moru” Ildefonsa Falkonesa, “Zaboravljeni vrt” Kejt Morton, “Grad i psi” Maria Vargasa Ljose, “Utočište” Nikolasa Sparksa, “Sedam sestara” Lusinde Rajli, i “Jedne zimske noći” Sajmona Sibaga Montefjorea.

 

U najtraženiije knjige za decu ubrajaju se sva dela Džeronimo Stiltona, “Čarobnjak iz Oza”, “Ljupke priče Sare Kej”, “Grozni tata”, a pažnju najmlađih čitaoca zaokupljuju i knjige “Užasna tetka” i “Deda u bekstvu” uz neizostavne “Bajke za sva vremena”.

Bujanovačka biblioteka ima ukupno 3.272 člana, a tokom prošle godine svoju člansku kartu je uzelo 200 ljubitelja knjiga.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *