Kamiondžije sa juga Srbije žrtve odnosa Beograda i Prištine

Bujanovac, 25. januar 2022. Prevoznike iz Bujanovca i Preševa kosovska carina više neće kažnjavati za transport inostrane robe na Kosovo. Odluka o izuzeću doneta je nakon „zahteva političkih predstavnika Albanaca u Preševskoj dolini“, kaže predsednica opštine Preševo Ardita Sinani.

Zbog toga što im je kosovska carina od pre desetak dana tražila dozvolu za uvoz iz trećih zemalja, koju nisu ni mogli da dobiju, s obzirom da Srbija ne priznaje Kosovo, prevoznici su bili prinuđeni da plaćaju kazne od 1000 evra.

Naša međunarodna transportna preduzeća su bila prinuđena da plaćaju kazne zbog dokumenta koji nisu mogli ni da dobiju. Plaćali su najpre 52 evra, a onda su usledile kazne od 1000 evra. Sada je to privremeno rešeno do sledećih razgovora u Briselu – rekao je našem portalu Nedžat Behluli, privrednik iz Bujanovca.

Po rečima predsednice opštine Preševo, za promenu ove odluke zaslužan je kosovski ministar Liburn Aliu, koji je pozitivno odgovorio na zahtev da se prevoznicima više ne traži dozvola za prevoz robe iz trećih zemalja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *