Više tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu protiv Kamberija

Bujanovac 28. januar 2022. Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu podiglo je optužnicu protiv narodnog poslanika Šaipa Kamberija zbog prekoračenja budžetskih izdvajanja tokom 2018. i 2019. godine kada je Kamberi bio predsednik opštine Bujanovac.

Poslanik i šef Partije za demokratsko delovanje (PDD) kaže da je juče obavešten o optužnici, koju smatra pritiskom države na njega.

„Da li ste si izložen pritisku, ucenama i pretnjama države, pitanje je koje mi poslednjih godina postavljaju uglavnom rođaci, prijatelji, mediji, građani. Govorio sam da nema pritiska, iako su svi svedoci da godinama unazad segmenti koje kontroliše vlast u Srbiji, poput medija, stalno kaljaju moj rad i moje ime. Istovremeno se aktiviralo ono što se zove pravosuđe, „istražujući” moj rad godinama”, kaže Kamberi povodom optužnice.

Pojasnio je da se radi o realizaciji infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine Bujanovac, definisanih Odlukom o budžetu opštine za 2018. i 2019. godini.

“Tužilaštvo predlaže podizanje optužnice na osnovu činjenice da u vreme potpisivanja ugovora za realizaciju ovih projekata u budžetu Opštine nije bilo dovoljno sredstava koliko je bila ugovorna vrednost ovih projekata. Naime, i u 2018. i 2019. godini, za predmetne projekte, izvršeno je plaćanje samo u visini sredstava koja su planirana budžetom, ni jedan cent više”, naglašava Kamberi.

Dodao je sa ovakvi projekti realizuju u fazama, jer, kako kaže, nerazvijene opštine u Srbiji nemaju dovoljno veliki budžet da realizuju projekte veće vrednosti u roku od godinu dana, pa se zbog toga realzuju u fazama – dve ili više godina.

“Međutim, Tužilaštvo je otkrilo da sam preuzimanjem obaveza u vrednosti većoj od planiranih sredstava „opteretio budžet Opštine“, navodi Kamberi.

Po njegovim rečima, kada bi potpisivali ugovore i planirali radove samo sa godišnjim sredstvima “nijedna opština Preševske doline (Preševo, Bujanovac i Medveđa), niti bilo koja opština sa sličnim prihodima, ne bi nikada uspela da realizuje nijedan veći projekat za dobrobit građana. Što istragu tužilaštva čini apsurdnim”

Zanimljivo je, dodaje Kamberi, kako se u zemlji u kojoj su veze mafije i organizovanog kriminala sa vlašću svakodnevne, Posebno tužilaštvo bavi samo njime, zbog prakse koja postoji i sprovodi se u mnogim opštinama Srbije.

Primetio je da se “ovo radi nekoliko meseci pred parlamentarne izbore”

“To pokazuje da se zapravo ne bave mojim radom na mestu predsednika opštine Bujanovac, već mojim opozicionim delovanjem u Skupštini Srbije. To brine Vučićev režim. Nije ih briga za korupciju. Šta više, briga režima je što ja nisam korumpiran. Pošto je on autoritaran, njega brine moje opoziciono delovanje. Zbog nemogućnosti da me ućutka i  pokori  tokom svih ovih godina koje sam poslanik”, navodi Kamberi.

Poručio je da ga “ne mogu ućutkati,  zaustaviti njegovo delovanje niti pokoriti”.

Kamberi nije jedini funkcioner PDD-a čijim se radom tokom vođenja lokalne samouprave bavi tužilaštvo.

Prošle nedelje je isto odeljenje za suzbijanje korupcije podiglo optužnicu protiv Ardite Sinani, šefice PDD-a u Preševu, o čemu su Bujanovačke pisale.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *