Arifi: Albanci u Bujanovcu diskriminisani, tražio sam pomoć od kosovskog ministra

Bujanovac, 29. januar 2022. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi izvestio je kosovskog ministra Liburna Aliua, koji je u petak posetio Bujanovac, da su Albanci u Srbiji diskriminisani u mnogim oblastima, navodi se u saopštenju iz Opštine nakon sastanka.

“Predsednik Arifi je upoznao ministra sa najnovijim dešavanjima u opštini Bujanovac, kao i sa aktuelnim problemima sa kojima se građani Bujanovca suočavaju i zamolio ministra Aliua da iskoristi svoj autoritet u Vladi Republike Kosovo kako bi se problemi rešili. Da se pitanja pasivizacije prebivališta, nepriznavanja diploma i diskriminacije u mnogim drugim oblastima pokrenu u pregovorima Kosova i Srbije u Briselu”, navodi se u saopštenju.

Predsednik opštine je izrazio zabrinutost mnogih albanskih građana zbog novih anti-kovid prilikom ulaska na Kosovo i ponovo zahtevao da se ta odluka preispita.

Arifi i Aliu su razgovarali i kako će se iskoristiti 2 miliona evra koje je kosovska vlada izdvojila za  Bujanovac, Preševo i Medveđu i potencijalne projekte u infrastrukturi, obrazovanju, sportu, kulturi i umetnosti, koji bi ovim sredstvima mogli da se finansiraju.

“Ministar Aliu je izrazio interesovanje za pokretanje što većeg broja zajedničkih ekonomskih projekata u albanskim opštinama u Dolini, ta otvaranje novih prilika i povezivanju potencijala mladih u Dolini i na Kosovu”, kažu u Opštini.

Aliu je posetio i bujanovačku srednju školu „Sezai Suroi“ gde ga je direktor Zejni Fejzulahu, kako se navodi, upoznao sa odvijanjem obrazovnog procesa, uslovima u ovoj školi i problemima i izazovima sa kojim se Albanci suočavaju u oblasti obrazovanja u Bujanovcu.

Kosovski ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastruturu je pre Bujanovca boravio u Preševu, o čemu je naš portal već pisao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *