Direktorka Instituta Batut: U narednim danima vrhunac epidemije

Bujanovac, 31. januar 2022. (foto RTS) – U narednih deset dana očekuje se vrhunac epidemije korona virusa, najavila je direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović. Preporučila je hroničnim bolesnicima da prime četvrtu dozu vakcine.

-Nacionalni komitet za imunizaciju u ovom trenutku nije doneo odluku o primanju četvrte dozu, ali se preporučuje osobama sa hroničnim oboljenjima. Osobe koje imaju hronične bolesti mogu primiti četvrtu dozu 28 dana posle treće – kaže Jovanovićeva za RTS.

Naglasila je da sve osobe koje do sada nisu primile buster dozu, a prošao je period koji je stručni komitet najavio kao neophodan za proces vakcinacije, tri meseca od primovakcinacije, treba to da učine

Vakcinacija, po njenim rečima, sprečava pojavu komplikacija i smrtne ishode, a potpuno je drugačiji odnos kada su u pitanju očekivanja komplikovanih formi ako je osoba vakcinisana.

-Imunizacija je neophodna, a obaveznost će biti razmatrana i prate se preporuke stručnih tela – kaže ona.

Do sada je oko 3,2 miliona ljudi vakcinisano, a 31,17 odsto je primilo buster dozu.

S obzirom da poslednjih dana i broj obolelih u bolnicama, na respiratoru, ali i preminulih upozoravajuće raste, Jovanović kaže da se epidemiološka situacija može proceniti prema broju poseta kovid ambulantama, kao i prema broju hospitalizovanih pacijenata.

-Kada imamo veliki broj inficiranih u jednom momentu, što se dešava tokom ovih nedelja, možemo očekivati veći broj osoba koje imaju potrebu za bolničkim lečenjem – rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku povećan je broj prijema, određeni broj pacijenata se tokom dana otpusti, sama hospitalizacija kraće traje, osobe koje zahtevaju bolničko lečenje ostaju ne manje od sedam dana u bolnici.

Veliki broj pacijenata je na poluintenzivnoj nezi i zahteva kiseoničku potporu.

-Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu, to se procenjuje putem stopa, u odnosu na 100.000 stanovnika, očekujemo da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave kovida 19. Ne možemo sa sigurnošću to tvrditi – kaže ona.

Dodala je da puno toga zavisi od nas i našeg postupanja i apelovala na sve osobe koje imaju simptome ili da se jave lekaru ili da ostanu u kući i iskontrolišu svoje kretanje da ne bi prenosili ovaj soj virusa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *