KK Play 017: Jezik košarke ruši barijere

 

Bujanovac, 3. februar 2022. – Košarkaški klub ‘Play 017’ iz Bujanovca je po multietničkom karakteru jedinstven u Srbiji, a njegovu školu košarke i ove sezone pohađa 150 dečaka i devojčica iz srpske, albanske i romske zajednice, piše Aljazeera.

“Na treninzima i utakmicama komuniciramo na srpskom, ali to je najmanje važno jer svi govorimo jezikom košarke koja ne poznaje predrasude, jezičke i nacionalne barijere”.

Umesto okoštalih sportskih fraza o srcu na terenu, dogovoru iz svlačionice i litrima prolivenog znoja, ova rečenica Nenada Stajića ponajbolje oslikava principe na kojima već 10 godina postoji i opstaje Košarkaški klub “Play 017” iz multietničkog Bujanovca na jugu Srbije, piše Aljazeera.

Stajić je osnivač, predsednik i glavni trener kluba čiju školu i ove sezone pohađa 150 dečaka i devojčica iz srpske, albanske i romske zajednice.

– Klub počiva na principu po kome su sva deca ista, bez obzira na naciju, veru ili boju kože. Sva deca plaču i smeju se istim jezikom, među njima nema nikakve razlike – pojašnjava Stajić.

I sva ta deca koja ovde treniraju ne obaziru se na to što je njihov grad, zbog svoje geografske blizine Kosovu i multietnčnosti na koju su ponosni, prečesto tema političkih nadgornjavanja i tema naslovnih strana u Beogradu i Prištini.

Nenad Stajić kaže da u klubu koji vodi nema mesta politici.

– Okupljamo decu svih nacija ne samo iz Bujanovca, sa idejom da postanemo regionalna košarkaška akademija koja će svarati buduće reprezentativce – kaže Stajić i podseća da je Srbija zemlja košarke.

U prevodu, Stajiću, njegovim saradnicima ali i mladim košarkašima važan je i sportski, takmičarski aspekt, a možda najbolji dokaz toga je Almir Asani, mali Rom rođen 2006, reprezentativac Srbije u kategoriji do 15 godina starosti.

On je posle bujanovačkog kluba 2019. postao član ekipe Orange1 Basket u Italiji, iz grada Bassano Del Grapa. Stajić za Almira tvrdi da spade u red najboljih košarkaša u Srbiji u svom uzrastu.

Njegovi roditelji, koji su ostali da žive u Bujanovcu, izdržavaju se tako što prodaju polovnu robu na pijaci. U Almirovo ime potpisali su višegodišnji ugovor sa italijanskim klubom, koji mu je obezbedio stipendiju i sve uslove za dalji napredak.

– Svi ovde u novom klubu su me odlično prihvatili, jedino me malo muči nostalgija – rekao je Almir.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *