Žestoke svađe albanskih lidera oko parlamentarnih izbora: Ko radi za SNS, ko je korumpiran, a ko ima šizofrene napade

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. februar 2022. Pregovori albanskih političkih stranaka u Bujanovcu i Preševu  oko zajedničkog nastupa na parlamentarnim izborima počeli su žestokim sukobima i međusobnim optužbama za korupciju i saradnju sa naprednjacima između funkcionera Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Alternative za promene Šćiprima Arifija.

Predsednica opštine Preševo Ardita Sinani iz PDD-a organizovala je konsultativni sastanak na koji je pozvala predstavnike svih stranaka osim Alternative za promene, prenosi portal Fol online.

Lider Alternative Šćiprim Arifi je zbog toga čelnike PDD-a optužio za korupciju, iznude i zloupotrebe opštinskih budžeta i zatražio da se povuku sa javnih funkcija.

-Očigledno su apetiti za korupcijom metastazirali na sve funkcionere u  partijskoj strukturi PDD-a, dajući ovom fenomenu dimenziju kolektivnog ludila. Povlačenje svih političko-javnih funkcija je logični moralni postupak koji takvi mogu da preduzmu – ocenio je Arifi.

Usledio je oštar odgovor predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) i funcionera PDD-a Ragmija Mustafe, koji je vođstvo Alternative nazvao “izvršiocima direktiva lokalnih naprednjaka”

-Ova banda koja se koristi državnim instrumenatima je utvrdila da su strukture PDD-a dostigle „kolektivno ludilo“. Brzo ste skinuli i svoju versku i nemačku odeću, ali ste beskorisni i pokazali ste javnosti svoje pravo lice –naveo je, između ostalog, Mustafa.

U polemiku se uključio i šef bujanovačkog odbora Alternative Arber Pajaziti ocenivši da je nepozivanje “najveće stranke u Dolini” na sastanak o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima znak da su ti pregovori već osuđeni na neuspeh.

-Sa takvim političkim mentalitetom ne nastupa se ni na izorima za mesne zajednice, a kamoli na parlamentarne izbore – kaže Pajaziti.

Povodom Mustafinih optuži je rekao da “beskrajna banalnost u njegovim javnim istupima  izgleda kao napad šizofrenije, što dokazuje da gubi kontrolu usled opasnosti od gubitka privilegija vlasti”

-Saradnja sa ovakvim licima je krajnje nemoguća, kao i sa političkim subjektom koji, u zavisnosti od potrebe,  aktivira model „zavadi pa vladaj“ – ocenio je Pajaziti.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine zajednička lista Albanaca “Ujedinjena dolina”, koju je predvodio Šaip Kamberi, osvojila je tri poslanička mandata.

Listu su činili kandidati Partije za demokratsko delovanje (PDD), Demokratske partije (DP), Alternative za promene, Pokreta za demokratski progres (PDP) i Pokreta za reforme Demokratske partije Albanaca.

Jedinstveni nastup i tada je dovođen u pitanje do poziva iz Tirane i sastanka šefova partija sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova Albanije Gentom Cakajem.

On je, inače, bio i najveći zagovarač i presudno je uticao na formiranje „svealbanske većine“ u Bujanovcu.

Cakaj nije ministar od decembra 2020. godine kada je podneo ostavku.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *