Dečija Kovid ambulanta prebačena u kontejner, roditelji negoduju

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 4. februar 2022. – Nekoliko čitalaca našeg portala negodovalo je zbog premeštanja dečije kovid ambulante u sanitarni kontejner ispred Doma zdravlja u Bujanovcu, uz tvrdnje da su deca danas čekala na pregled više od sat vremena, jer u kontejneru nije bilo lekara. U Domu zdravlja kažu da je odluka o premeštanju dečije kovid ambulante doneta zbog neophodnih uslova za rad savetovališta.

Dr Danijela Denčić, načelnica školskog dispanzera, rekla je za naš portal da je izmeštanje dečije kovid ambulante u sanitarni kontejner, u trenutnoj situaciji jedino moguće prostorno rešenje kako ne bi trpeli i ne-kovid pacijenti.

– Zdravi i bolesni pacijenti ne bi smeli da se susreću, moraju se prostorno odvojiti i u nedostatku adekvatnijeg prostora, dečija kovid ambulanta je prebačena u sanitarni kontejner – rekla je dr Denčić.

Pojašnjava da je isprva kovid ambulanta za decu bila u delu savetovališta namenjenom za bebe i da su sada te prostorije vraćene savetovalištu, jer lekari imaju odgovornost i prema zdravoj populaciji.

– Odgovorni smo za bolesnu decu, ali smo jednako odgovorni i prema zdravlju zdrave dece. Dve godine smo u pandemiji i život zbog toga ne sme da stane. Imamo decu i bebe koji su zdravi i koje moramo da pratimo, radimo sistematske preglede i vakcinišemo – dodaje dr Denćič ističući napore lekara i sestara i njihovo maksimalno angažovanje u radu.

Direktorka Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović još jednom je uputila apel građanima da u ovim vanrednim uslovima pokažu ljudskost i strpljenje.

– Zdravstveni radnici nisu amebe, ne dele se prostom deobom i trenutno je u Domu zdravlja među zaposlenima epidemija, jer nam na dnevnom nivou oboli i do 5 radnika, među kojima su i oni koji po drugi put boluju od kovida. Dajemo sve od sebe i trudimo se najviše što možemo – poručuje dr Pavlović.

Pojašnjava da su uslovi u sanitarnom kontejneru kao u ordinaciji i da medicinska sestra odmah izvrši testiranje deteta, a nakon toga sledi pregled lekara i određivanje terapije.

Podsetimo, tokom januara je u dečijoj kovid ambulanti pregledano 702 deteta, dok je za samo tri dana u februaru pregledano 180.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *