Stanovi u Bujanovcu najjeftiniji – 500 evra po kvadratu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 5. februar 2022. – Cena kvadrata stambenog prostora u novogradnji u Bujanovcu kreće se između 500 do 550 evra sa PDV-om, a razlozi za ovako nisku cenu u odnosu na druge gradove u Srbiji jesu slaba kupovna moć i iseljavanje građana.

Milan Stojanović, investitor i vlasnik građevinske firme “NMN GRADIGRADNJA” iz Bujanovca, rekao je za naš portal da se cene nekretnina u Bujanovcu nisu menjale poslednjih 20 godina i po svoj prilici neće se ni promeniti, uprkos skoku cena građevinskog materijala, ponude i svih ostalih tržišnih faktora koji utiču na formiranje cene.

– Pre nešto više od godinu dana cena kvadrata u Vranju se kretala do 650 evra, poslednjih meseci je skočila i na 850 evra sa PDV-om. Cene rastu i u Nišu gde se kvadrat kreće između 1.500 do 2.000 evra, a u Bujanovcu to nije slučaj jer je jedna od najsiromašnijih opština – kaže Stojanović.

Pored siromaštva, jedan od razloga za slabiju tražnju stanova i pored niske cene je, kako kaže, iseljavanje građana u inostranstvo ili u druge gradove Srbije.

– Kvalitet gradnje je isti, ako ne i bolji, ali ljudi ovde nemaju para za kupovinu stanova – dodaje on.

Poskupljenje građevinskih materijala i sve veća cena koju naplaćuju izvođači radova, prema njegovim rečima, uticala je da investitori poslednje dve godine budu na gubitku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za prvih šest meseci 2021. godine u proseku je bilo potrebno izdvojiti oko 450 evra po kvadratu za kupovinu novoizgrađenog stana u Bujanovcu, dok je prosečna površina prodatih stanova iznosila oko 70 kvadrata.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *