Albanski osnovci od septembra sa svim udžbenicima na maternjem jeziku

Bujanovac, 7. februar 2022. U sledećoj školskoj godini učenici svih razreda osnovnih škola u kojima se nastava odvija na albanskom imaće udžbenike na maternjem jeziku, objavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

– Od sledećeg septembra, svi albanski učenici, od prvog do osmog razreda, učiće iz albanskih knjiga, kao i njihovi vršnjaci u Tirani i Sarandi u Albaniji – naveo je Mustafa.

Po njegovim rečima, odobreno je 19 kompleta uz dodatne udžbenike iz Albanije, čime je NSA u potpunosti ispunio obavezu preuzetu 2018. godine.

-Tada smo obećali da ćemo za vreme našeg mandata na čelu Nacionalnog saveta Albanaca rešiti jedno od političkih pitanja o kojima se najviše pričalo skoro dve decenije, a to je obezbeđivanje udžbenika za osnovne škole – kaže Mustafa.

On se zahvalio osoblju NSA i Ministarstvu prosvete Republike Albanije, za koje kaže da ima “posebne zasluge u obezbeđivanju knjiga iz Albanije za albanske učenike u Preševskoj dolini”.

-Hvala i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Ministarstvu za ljudska prava i manjine i socijalni dijalog, koji su dokazali da kada prevlada politička volja i konstruktivan pristup, mogu da se reše najvitalniji problemi građana – kaže predsednik NSA.

Misija OEBS-a i Koorodinaciono telo za jug Srbije takođe su učestvovali u ovom poduhvatu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *