Čitaoci Bujanovačkih: Građani Bujanovca se ni za šta ne pitaju

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 7. februar 2022. – Umesto fotelja, dati im drvene stolice. Manje će sedeti, a više će biti među narodom da vide stvarne probleme, jedan je od odgovora građana Bujanovca koji su u našoj anketi odgovarali na pitanja o lokalnoj vlasti.

U anketi Bujanovačkih “Šta biste promenili da ste na vlasti u Bujanovcu” učestvovalo je oko 70 čitalaca, većina iz Bujanovca i okoline, a brojni su i komentari građana na našoj Fejsbuk stranici, preko 100.

Od četiri ponuđena odgovora na pitanje “Koliko građani Bujanovca utiču na donošenje odluka organa lokalne vlasti”, 65 odsto ispitanika je zaokružilo da “građane niko ništa ne pita”, dok se za “nemaju uticaj” opredelilo 22 odsto anketiranih.

Da “imaju slab uticaj” na donošenje odluka smatra 10 odsto naših čitalaca, a svega 3 odsto učesnika u anketi misli da građani utiču na donošenje odluka.

Naše čitaoce smo pitali i koju bi odluku prvo doneli da su na vlasti i među odgovorima dominiraju potencijalna rešenja u oblasti ekologije, uređenja grada, zapošljavanja mladih, sprečavanja iseljavanja i stranačkog zapošljavanja, kao  i pozivanja na odgovornost trenutnih vlastodržaca.

“Da samo pismen i obrazovan čovek može da se bavi politikom. Situacija u Bujanovcu je ogledalo loših političara, odbornika i onih koji nemaju kapaciteta ni za sitne poslove koje rade zahvaljujući pripadnosti nekoj političkoj partiji” – glasi jedan od odgovora.

“Jednakost za sve i Srbe i Rome i Albance. Bez razlike u bilo čemu. Posao bi dobili svi koji su redovno završili školovanje, a ne prekvalifikaciju ili oni koji plaćaju za radno mesto. I zadržala bih što više mladih u Bujanovcu” – komentar je našeg čitaoca.

O tome da li građani imaju kontakt sa svojim odbornikom u Skupštini Bujanovca, čak 63 odsto ispitanih je zaokružilo “ne”, 34 odsto  ne zna ko je njihov odbornik, a 3 odsto anketiranih je odgovorilo potvrdno.

Gotovo 55 odsto učesnika o svojim problemima ne obaveštava nadležne iz mesnih zajednica, a 34 odsto ispitanika smatra da rezultati izostaju i nakon obaveštavanja.

Samo sedmoro anketiranih (11%) je potvrdno odgovorilo na pitanje o obaveštavanju.

Da odsustvo srpskih odbornika, odnosno bojkot Skupštine, utiče na kvalitet života građana smatra 29 odsto anketiranih,  40 odsto misli da nimalo ne utiče, dok je neodlučnih po ovom pitanju 31 odsto.

“Bujanovac je zbog toga kao grad bez vlasti, bez mogućnosti glasa tonemo, a ne možemo da vrisnemo upomoć”.

“Nema ko da iznese probleme srpske zajednice u Bujanovcu” ili “Isto mu dođe i da ne bojkotuju”, samo su neki od odgovora povodom bojkota srpskih odbornika.

Među 100 komentara na našoj Fejsbuk stranici retko je bilo pozitivnih, a izraženi stav čitalaca se kreće od “promenio bih sve” do “ništa se ne može promeniti”.

Bilo je i komentara poput “promenio bih svašta, kupio bih dva, tri kola, dve, tri kuće, pomoćnu ženu i svi da me zovu predsedniče za početak”.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *