Udruženje “Moji snovi”: Za dostojanstveni život naše dece

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 7. februar 2022. – Roditelji dece sa smetnjama u razvoju iz Bujanovca osnovali udruženje “Moji snovi” sa ciljem da se organizovano i odgovorno bore za njihova prava i dostojanstvo.

Irena Stojmenović, Dragana Stajić i Sandra Ristić, majke dece sa smetnjama u razvoju, osnovale su udruženje iz potrebe i želje da se kroz društveni aktivizam i povezivanje lokalne zajednice pruži pomoć roditeljima i deci.

Irena, majka desetogodišnje Nine koja boluje od cerebralne paralize, kaže za naš portal da je jedan od ciljeva udruženja ostvarivanje jednakih mogućnosti u kome su deca i mladi sa smetnjama u razvoju ravnopravni članovi društva.

Irena i Nina Stojmenović

-Kada se suočite sa takvom dijagnozom najvažnije je prihvatiti je. Na putu oporavka i osposobljavanja deteta, izazovi su ogromni, još su veći u sredini u kojoj živimo gde ne postoji nikakva sistemska podrška i gde ljudi sa podozrenjem gledaju na različitost, jer je ne razumeju. Kroz udruživanje svih nas koji smo koračali na tom putu sa svojom decom, postoji šansa da jedni drugima pomognemo više – kaže Irena.

O nemoći, nevidljivosti dece sa smetnjama u razvoju, o neprepoznavanju potreba roditelja i takve dece od strane države, ali i nedovoljnoj uključenosti lokalne zajednice, za Bujanovačke je govorila i Dragana Stajić, majka četvorogodišnje Iskre koja takođe boluje od cerebralne paralize.

Važno je da razgovaramo o tome, da razmenjujemo iskustva, da delimo znanja jedni sa drugima. Ovde nemamo kome da se obratimo nakon saznanja dijagnoze, prepušten si sam sebi i snalaženju. Roditelji ne znaju koja prava mogu da ostvare. Ideja udruženja je da na jednom mestu svi roditelji dobiju sve potrebne informacije i podršku jer je ona neophodna. Da aktivno učestvujemo u unapređenju kvaliteta života svog deteta – kaže Dragana.

Dragana i Iskra Stajić

 

Dodaje da je jedan od ciljeva udruženja osnivanje, postojanje i funkcionisanje dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju radi njihove rehabilitacije, socijalizacije i integracije u radnu i društvenu sredinu.

– Zajedno se možemo izboriti za to da naša deca dobiju adekvatan prostor sa svim medicinskim spravama za vežbanje motorike, stimulativnim igračkama za mentalni razvoj i stručnim osobljem koje je njima neophodno. Najpre mislim na fizioterapeuta, logopeda, pedijatra, fizijatra. Kao pojedinci možemo malo, ali udruženi možemo sve – zaključuje Dragana.

Po rečima Sandre Ristić, majke trogodišnjeg Luke koji ima istu dijagnozu, radi se o neprekidnoj borbi tokom koje su i  najmanja pomoć i podrška roditeljima neprocenjivi.

Sandra Ristić

-Imamo Bujanovačku Banju, ali nijednog obučenog fizioterapeuta za rad sa decom koja boluju od cerebralne paralize. Oni moraju da imaju fiziklani tretman stalno. Jedina takva bolnica je u Beogradu i zbog finansijskog momenta, nije uvek svima dostupna. Za njih je od značaja i „habard“ kada, jer su vežbe u vodi delotvornije, ali ni toga nema u Bujanovačkoj banji, a moglo bi je biti samo da nadležni to žele – dodaje Sandra.

 

Ove hrabre majke su saglasne da je podrška deci i mladima sa smetnjama u razvoju potrebna više nego bilo kome.

– Živimo u multietničkoj sredini i udruženje je otvoreno za sve nacionalnosti. Vrlo je važno da se čuje glas svih roditelja i dece sa smetnjama u razvoju i da svako od nas doprinese da deca budu vidljiva i prihvaćena kao ravnopravni članovi zajednice – ističe Dragana.

Pozivaju roditelje dece sa smetnjama u razvoju da postanu deo udruženja, a mališane da svojim idejama osmisle logo udruženja i pošalju na mail mojisnovibujanovac@gmail.com.

Kako je za Bujanovačke nedavno izjavila Gabrijela Tomić, savetnica za obrazovanje u lokalnoj samoupravi, na teritoriji opštine Bujanovac ima oko 80 dece sa smetnjama u razvoju školskog uzrasta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *