Garantovana penzija za one koji nisu ispunili uslove

Bujanovac, 10. februar 2022. – Starijih od 65 godina koji nisu pokriveni penzijskim osiguranjem ima oko 200.000, a među onima koji nisu ostvarili pravo na penziju je više od 85 odsto žena, pokazuju podaci Centra za socijalnu politiku.

 Oni bi mogli da dobiju neku garantovanu nadokandu ukoliko bi država uvela takozvanau garantovanu ili socijalnu penziju, rekla je za RTS programska direktorka Centra Gordana Matković.

– Ti ljudi koji su stariji i koji najvećim delom ne mogu da rade, to bi bila velika podrška za njih. Često su u pitanju žene i onda to donosi određenu samostalnost, jer ako nemate nikakav lični prihod, znači da zavisite od nekoga iz porodice – rekla je Matković.

Da li je Srbija spremna da uvede garantovanu penziju, kako kaže, zavisi od opredeljenja.

Ističe da je bolji izraz socijalna penzija, jer on podrazumeva da se isplaćuje iz budžeta i da nije vezan za uplatu doprinosa.

Nezvanično, u našoj zemlji bi zagarantovana penzija, ukoliko do njenog zakonskog regulisanja dođe, iznosila oko 12.000 dinara. Najniže poljoprivredne i porodične penzije su ispod 10.000 dinara.

Matkovićeva je rekla da sa aspekta pravičnosti to davanje ne sme da bude veće nego što je minimalna penzija.

– Taj iznos treba da bude manji od minimalne poljoprivredne penzije. Ako je to garantovano davanje onda bi to podrazumevalo da oni kao porodični penzioneri čije se penzije ne podižu na nivo minimuma, takođe mogu da ostvare dopunu do tog minimuma, kako god ga definisali – objašnjava Matković.

Govoreći o osnovnim kriterijumima, navela je dva modela.

– Jedan model je da to bude lično pravo i da se suštinski testira samo penzijski prihod, a drugi model je da se dodeljuje uz proveru materijalnog stanja, da se imaju u vidu ne samo vaši prihodi iz svih mogućih izvora već i imovina, zaključila je Matkovićeva.

Slična davanja postoje u više od 100 zemalja, u našem okruženju to su Severna Makedonija i Hrvatska.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *