Šekler: Omikron blag za vakcinisane, stariji i nevakcinisani završavaju na kiseoniku

Bujanovac, 10. februar 2022. – Simptomi omikrona daleko su blaži, ali za vakcinisane dok se kod starijih, nevakcinisanih i imunokompromitovanih stanje lako iskomplikuje i dođe do upale pluća i potrebe za kiseonikom, kaže virusolog Milanko Šekler.

On je za RTS istakao da se uprkos velikom broju pacijenata u bolnicama, pokazalo da omikron soj nije ni mutant ni Frankeštajn koji će nas sve pobiti.

Dodao je da je kod delta soja potreba za hospitalizacijom od ukupnog broja zaraženih bila šest, sedam, osam odsto, a da je kod omikrona ta potreba svega jedan odsto, ali i da je jedan procenat od 20.000 – 200.

Govoreći o pakslovidu, novom, najsavremenijem leku koji je stigao u Srbiju, Šekler je rekao da je ono što je kompanija o njemu objavila impresivno.

Ističe i da dosadašnji lekovi, molnupiravir i favipiravir mnogo pomažu ukoliko se daju u prvih pet dana bolesti.

– Tada se virus najviše umnožava u ćelijama i samim tim ih uništava. Sprečavanjem njegovog umnožavanja, sprečavate da on razara vaše ćelije. Kada virus ošteti te ćelije, recimo na krvnim sudovima, onda postoji mogućnost stvaranja i pokretanja tromba, embolije pluća i to su rizici da neko naglo umre, pri čemu je to nemoguće predvideti – zaključio je Šekler.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *