Mustafa: U Bujanovačkoj banji ne radi ni jedan Albanac

Bujanovac, 11. februar 2022.  Kao primer diskriminacije Albanaca i minimalne zastupljenosti u državnim institucijama i ustanovama, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa navodi lečilište u Bujanovačkoj Banji, za koje kaže da od 51 zaposlenog nema nijednog iz albanske zajednice.

Mustafa kaže i da je 2009. godine pod pritiskom lokalnih političara i radnika Banje stopirana privatizacija lečilišta za koje je bio zainteresovan investitor iz Turske poreklom sa ovih prostora, iako se Vlada Srbije još od 2006. zalagala za privatizaciju banja.

-Od 150 zaposlenih u Sijarinskoj Banji u Medveđi i Bujanovačkoj Banji, samo 4 su Albanci. U Bujanovačkoj Banji nema Albanaca, dok su od 99 radnika Sijarinske Banje samo četvoro Albanci. Radi se o banjama u javnoj svojini – kaže Mustafa.

Zbog straha od „albanizacije Bujanovaca“, dodaje on, značajan broj društvenih preduzeća je u procesu likvidacije više od 15 godina.

-Sve zbog straha od investicionih kapaciteta dijaspore albanske zajednice – dodaje Mustafa.

Predsednik NSA već nekoliko dana iznosi podatke o broju zaposlenih Albanaca u državnim institucijama, pokazujući time, kako navodi, da nema integracije, već samo diskriminacije.

Nacionalnu strukturu zaposlenih u Banji avgusta 2021. tražio je predsednik SO Bujanovac Enver Ramadani, ali zaposleni u ustanovi nisu želeli da mu izađu u susret zbog, kako su naveli, zaštite privatnosti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *