PROMO TEKST

Online trgovina – prednosti za potrošače i obaveze prodavaca

Online trgovina je u Srbiji tokom 2019. godine zabeležeila značajan rast, dok je u mnogim zemljama širom sveta cvetala i znatno pre toga.

Sa početkom 2020. godine i dolaskom pandemije korona virusa, stvorilo se pogodno tlo za još ubrzaniji razvitak kupovine putem interneta, što su mnogi umeli da prepoznaju.

Jedni od retkih koji su imali koristi od pandemije jesu upravo online trgovci, a deluje da kada se jednom razvije, trend e-trgovine nikada neće nestati zbog brojnih prednosti.

Ukoliko želite da saznate koje su to prednosti za potrošača prilikom online kupovine ali i da se istovremeno upoznate sa obavezama prodavaca, nastavite sa čitanjem teksta.

Koje su prednosti e-trgovine za potrošače?

U nastavku smo prikazali prednosti kupovine putem interneta za sve one koji još uvek nisu sigurni da li je ovo dobar način trgovine.

Široka paleta proizvoda koje možete pronaći

Ukoliko se odlučite za ovaj način nabavke proizvoda, budite uvereni kako nijedna radnja na fizičkoj lokaciji ne može obezbediti bolju ponudu. Putem sajtova sa mogućnošću online prodaje i platformi za trgovinu putem interneta možete nabaviti apsolutno sve.

Za sada je odeća jedna od kategorija proizvoda koju ljudi kupuju najviše na ovaj način, s obzirom da kod kuće na miru možete razgledati sve najnovije modele poznatih bendova.

Od toga da žene kupuju gaćice online, ostali donji veš, majice, preko toga da i muškarci mogu pronaći odgovarajuće modele garderobe za sebe, pa sve do toga da za vaše mališane možete nabaviti sve putem interneta.

Uštedite sebi vreme potrebno za kupovinu

Tradicionalan način kupovine može biti veoma zamoran. Izgubićete vreme lutajući od radnje do radnje, tražeći parking i čekajući u redovima.

Sa e-trgovinom ovi problemi nestaju, s obzirom da ćete kupovati iz svoje omiljene fotelje veoma komforno. Pored udobnosti, na ovaj način štedite vreme, koje možete uložiti u nešto drugo.

Veoma lako dolazite do proizvoda

Danas su e-shopovi veoma prilagođeni standardima koje zahteva Google pretraživač, što je posebno značajno iz ugla potrošača. Dovoljno je samo da ukucate proizvod koji vam je potreban, a dobićete listu najbolje ažuriranih e-prodavnica sa kvalitetnom ponudom.

Možete kupovati bilo kada

Za razliku od fizičkih prodavnica koje imaju svoje radno vreme, kome vi treba da se prilagodite, e-trgovina je potpuno drugačija jer ona živi 24h. Zahvaljujući tome možete kupovati bilo kada i bilo gde, odnosno kada god vama odgovara.

Online trgovina je pouzdana

Na našim prostorima i dalje kupci nemaju dovoljno poverenja u online trgovinu, smatrajući da tako rizikuju svoj novac. Svakako da treba voditi računa prilikom kupovine i o tome kome se ostavljaju podaci sa kartice.

Ipak možemo reći kako je ovaj način trgovine danas veoma napredovao i predstavlja sigurnu opciju kada se radi o ozbiljnim prodavcima koji poštuju uspostavljena pravila.

Koje su obaveze trgovaca putem interneta?

Iako tokom posete e-prodavnicama nemate priliku za fizičkim kontaktom sa proizvodima, namirnicama i prodavcima, potrebno je da zante kako apsolutno važe ista pravila poslovanja i trgovine u oba slučaja.

Uslovi poslovanja moraju biti ispoštovani

Prodavac ne samo da ima iste obaveze u pogledu ispunjavanja uslova poslovanja i pružanja prava kupcima, već su ona kroz online trgovinu nadograđena.

Uslovi poslovanja u pogledu pružanja kupcima informacija o pravima i obavezama:

  • kako se vrši kupovina;
  • da li je u cenu uključen PDV i troškovi dostave;
  • kako zameniti proizvod;
  • odgovornost za nedostatke na proizvodima.

Detaljno uređivanje načina poslovanja omogućava trgovcima da se na tržištu postave kao pouzdana i sigurna opcija.

Sva obaveštenja moraju biti transparentna za uvid kupcima

Svaka e-trgovina ima obavezu da jasno naglasi ko je, čime se bavi i vlasnike koji stoje iza biznisa. Pored zakonske obaveze, ukoliko se to ne uradi, stvoriće se nepoverenje od strane kupaca.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, trgovci su dužni da pre sklapanja ugovora o prodaji naglase:

  • poslovno ime;
  • matični broj;
  • adresu sedišta;
  • broj telefona.

Osim toga, Zakon o elektronskoj trgovini dodaje još neke obaveze trgovcima putem interneta:

  • pružanje obaveštenja o postupku kod zaključivanja ugovora;
  • pružanje obaveštenja o ugovornim odredbama;
  • opštim uslovima poslovanja;

Politika privatnosti i kolačića

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, svi oni koji trguju putem interneta imaju obavezu da obaveste sve one čiji se podaci obrađuju, što se radi kroz Politiku privatnosti i kolačića.

Zaštita podataka o ličnosti podrazumeva kreiranje Politiku privatnosti i kolačića prema Zakonu i tako da posetilac vašeg sajta bude jasno informisan o kolačićima koje koristite, kao i kako mogu da ih podese.

Obaveza zaštite sigurne kupovine

Online trgovinama se preporučuje kriptozaštita i nabavljanje SSL sertifikata radi obezbeđivanja sigurnosti. Takođe, potrebno je da elektronske transakcije budu u skladu sa PCI standardima, kako bi podaci koje ostavljaju kupci bili apsolutno sigurni.

Nadamo se da ste čitanjem teksta stekli sliku o osnovnim prednostima online trgovine, kao i o obavezama prodavaca koje moraju biti ispunjene kako bi se smatralo da se radi o pouzdanom partneru za saradnju. Verujemo da će vam naše informacije biti korisne i da ćete u budućnosti imati više poverenja u online kupovinu pod određenim uslovima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *