Skupstina Bujanovca postupila suprotno preporuci RIK-a, profitirale vladajuće stranke

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. februar 2022. Bujanovačka Skupština nije postupila po preporuci Republičke izborne komisije (RIK) prilikom imenovanja novih članova u Opštinsku izbornu komisiju (OIK). Uprkos sugestiji da predstavnike u lokalnoj izbornoj komisiji treba da imaju sve grupacije zastupljene u Skupštini, Demokratska unija Albanaca (DUA), Romska stranka Jedinstvo i Ujedinjena partija Roma ostale su van OIK.

Odstupanjem od preporuke  profitirale su stranke koje čine vladajuću većinu – Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija,  Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Vlast će tako, pored pukog broja mesta za partijske vojnike, imati i više glasova u izbornoj komisiji.

Odlukom o imenovanju OIK, koja je usvojena na današnjoj sednici, bez članova, iako su im ta mesta pripadala po preporuci RIK-a, ostali su SPS i Alternativa za promene, koje su dobile po jedno mesto zamenika, koji inače nemaju pravo glasa.

Zbog toga je predstavnik socijalista odbornik Stojanča Arsić najavio žalbu.

Po preporuci RIK-a, u koju su Bujanovačke imale uvid, mesto predsednika komisije trebalo je da pripadne najvećoj stranci po broju odbornika –  Demokratskoj partiji (DP) Nagipa Arifija, što je i jedino što je ispunjeno skupštinskom odlukom.

Umesto da zamenik predsednika bude predstavnik koalicije oko SNS, druge po snazi u Skupštini, i to mesto je pripalo Arifijevoj stranci.

Stranka predsednika opštine će imati i jednog člana i zamenika u komisiji.

Da se komisija imenovala po preporuci RIK-a, PDD bi imao jednog člana manje, a PDP zameničko mesto manje.

Vladajuće stranke tako imaju predsednika i četiri od šest članova, odnosno 5 glasova ili zbirno 9 od 14 mesta u OIK, računajući zamenike.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *