Sve o najnovijem leku protiv korone i kome je posebno namenjen

Bujanovac, Beograd, 14. februar 2022. (Foto Vlada Srbije: Snimak ekrana)- Pakslovid, najnoviji lek protiv korone kompanije „Fajzer“ stigao je u Srbiju i, prema rečima stručnjaka, smanjuje teške simptome virusa i potrebu za hospitalizacijom.

„Pakslovid je namenjen za odrasle kovid pacijente, iznad 18 godina, koji imaju blage do umerene forme bolesti bez kiseonične terapije, koji imaju neku pridruženu bolest – dijabetes, gojazni pacijenti, pacijenti sa hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema, bubrega, jetre, aktivni maligniteti“, rekla je za RTS rekla Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbijenapominje Mitrašinovićeva.

Dodaje da nije namenjen mlađima od 18 godina, trudnicama, dojiljama, a kontraindikovan je sa teškim oštećenjima jetre i bubrega.

Pakslovid je kombinacija dve aktivne supstance koje se nalaze u odvojenim tabletama, od kojih prva blokira dejstvo enzima koji je potreban za replikaciju virusa, dok je druga zadužena da usporava razgradnju prve kako bi što duže ostala u organizmu.

Prve količine ovog leka distribuiraju se u tercijarne ustanove gde će se odlučivati o daljoj primeni.

„Lek je u obliku tableta, uzimaju se oralno, uzimaju se dve tablete prve kompoente, plus jedna druge, to znači po tri talbete na 12 sati, terapija traje pet dana i sprovodi se u kućnim uslovima“, navodi Mitrašinovićeva.

Ukazuje i na podatke iz kliničkih studija koje su pokazale da je lek efikasan 89 odsto u smanjenju stope hospitalizacije i smrtnost ishoda.

„Bezbednosni profil je zadovoljavajući što potvrđuju neželjene reakacije u kliničkim studijama, koje su blage – poremećaj ukusa 5,6 odsto, dijareja, glavobolja i povraćanje. Ali kad govorimo o bezbednosti leka u realnom životu, van uslova iz kliničkih studija, važno je obratiti pažnju na mogućnost interakcije ovog leka sa brojnim drugim lekovima koji su deo hronične terapije mnogih bolesnika“, ukazuje Mitrašinovićeva.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *