Kamberi: Albancima nije mesto uz Vučića, ali ni uz opoziciju

Bujanovac, 16. februar 2022. Predsednik Partije za demokratsko delovanje i dojučerašnji poslanik Šaip Kamberi kaže da politički predstavnici Albanaca u Srbiji ne treba se udružuju sa vlašću Aleksandra Vučića, ali ni sa opozicionim strankama.

“Ne treba da postanemo deo i partner ovakve vlasti, ni danas ni sutra. U Srbiji trenutno nema nijedne ozbiljne demokratske i progresivne političke snage koja zaslužuje da postanemo njen sastavni deo ili partner, bilo direktno u vlasti ili indirektno u parlamentu sa pseudoopozicijom”, oglasio se Kamberi na Fejbuku nakon jučerašnjeg raspuštanja Skupštine Srbije i raspisivanja parlamentarnih izbora.

Dodao je da Albancima ne trebaju ministarske i sekretarske funkcije u Vučićevoj vlasti ili vlasti koju bi oformila današnja opozicija u Srbiji posle izbora 3. aprila zarad ličnih interesa već radi “implementacije sporazuma o Preševskoj dolini i zbog slobode, razvoj i kolektivnih prava”.

Povodom svog dosadašnjeg delovanja u parlamentu rekao je da bi bio naivan da je pomislio da će njegovo delovanje i politika promeniti politiku i odluke ove vlasti u Beogradu.

-Mnogo je važnije kakvu politiku vodite prilikom zastupanja naroda. Dakle, poslanici iz Doline u Skupštini Srbije dobijaju smisao i vrednost iz politike koju predstavljaju i sprovode, a ne samo iz svog prisustva ili broja – naveo je Kamberi.

Po njegovim rečima, Albancima je i dalje potrebno dostojanstveno i istinsko opoziciono delovanje u parlamentu, što će skrenuti pažnju međunarodne zajednice i “pojačati politički i institucionalni pritisak na vlast u Beogradu po pitanju Preševske doline posebno i demokratije uopšte”.

U poslednjem sazivu Skupštine Srbije albanske stranke iz Bujanovca i Preševa imale su tri poslanika, koji su se udružili u poslaničku grupu sa SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Da li će albanske stranke i na izbore 3. aprila izaći udružene još uvek nije poznato.

Iz Alternative za promene su ranije najavili da neće podržati jedinstvenu listu, ako prvo mesto među kandidatima za poslanike ne pripadne ovoj stranci, o čemu su Bujanovačke već pisale.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *