Dr Radovanović: Od marta normalan život, poslednji trzaji korona virusa

Bujanovac, 17. februbar 2022. – Ovo poslednji veliki talas pandemije korona virusa, a od marta se očekuje normalniji život, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

Prema njegovim rečima, radikalnije mutacije su moguće, kao i novi sojevi, ali bez dramatičnih promena, prenosi portal N1.

Istakao je da će iduće sezone biti novih vakcina koja će biti drugačije koncipirane, tako da nije specifično vezana za jedan soj, jer su dosadašnje vakcine pravljene prema originalnom, prvobitnom soju.

– Sve će zavisiti od nas. Ovde je problem što je za razliku od nekih bolesti koje ostavljaju trajni imunitet, ovde imunitet relativno slab i meri se posle preležane bolesti mesecima. Najbolje ako se čovek zaštiti i vakcinom i preleži bolest – dodao je Radovanović.

Kako je rekao, kao i za grip, pošto imunitet nije trajan, postojaće potreba da se ljudi povremeno vakcinišu, moguće je na nekoliko godina.

– Niko neće biti teran da se vakciniše i to antivakseri zloupotrebljavaju, neće biti prinude, niko neće decu, pa čak ni odrasle primoravati na to – rekao je epidemiolog.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *