Kurti traži jedinstvo albanskih političara u Bujanovcu i Preševu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, Priština, 2022. Kosovski premijer Albin Kurti zatražio je od političkih lidera Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi veće angažovanje i jedinstvo.

Delegacija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, među kojima su bili predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i doskorašnji narodni poslanik Šaip Kamberi, boravila je juče u Prištini i sastala se sa Kurtijem i predsednikom skupštine Glaukom Konjufcom.

-Razgovaralo se o stanju ljudskih prava u tri opštine i potrebi većeg angažmana i jedinstva političara i političkih stranaka. Poseban akcenat u razgovoru stavljen je na kontinuiranu pasivizaciju prebivališta stanovnika Medveđe iz albanske zajednice, čime su stotine Albanaca ostale bez ličnih dokumenata, i srpskih i kosovskih – navode iz Kurtijevoj kabineta.

Sastanak je organizovan “povodom 14. godišnjice nezavisnosti Kosova”, dodaje se u saopštenju.

U delegaciji je bila i predsednica opštine Preševo Ardita Sinani i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

-Politički predstavnici Albanaca tri opštine čestitali su premijeru Kurtiju godišnjicu nezavisnosti, poželevši mu dalji uspeh u sprovođenju vlasti. Oni su rekli da je Dan nezavisnosti Kosova je poseban praznik ne samo za kosovske Albance, već i za sve Albance gde god oni živeli – kaže se u saopštenju.

Ovakvi sastanci se održavaju, dodaje se, u cilju održavanja dobrih odnosa i institucionalne saradnje za zaštitu i unapređenje prava Albanaca i Kurti i vlada imaju stalnu komunikaciju i koordinaciju sa političkim predstavnicima Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Predstavnici albanskih stranaka danas bi trebalo da razgovaraju o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *