Rasprava o zaštiti Pčinje: Bujanovčani tražili uklanjanje hidroelektrana

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 18. februbar 2022. – Na Javnoj raspravi o predlogu Uredbe o zaštiti Predela izuzetnih odlika “Dolina Pčinje”, održanoj danas u Bujanovcu, na zahteve građana da se pod zaštitu stavi i gornji tok reke Pčinje predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije su odgovorili da nema smisla štiti deo gde su već izgrađene mini hidroelektrane (MHE).

Bujanovčanin Svetislav Cecko Veličković, profesor u penziji, govoreći o proširenju Uredbe ukazao je na to da MHE izgrađene u gornjem slivu reke Pčinje itekako utiču i na donji sliv i da je neophodno Uredbom obuhvatiti i izvorište Pčinje.

 -Ako je nešto od izuzetne važnosti, onda je bitno koliki će biti obuhvat zaštite. Zato je važno ukloniti te izgrađene MHE, proširiti Uredbu i zaštiti i taj deo reke Pčinje što predlaže i Opština Trgovište –  istakao je Veličković.

Dragan Nešić iz Zavoda je objasnio da je toliko veliki obuhvat zaštite reke Pčinje nemoguć zbog već narušene i izmenjene prirodne sredine koja, kako je dodao, nema smisla da se štiti.

– Samom izgradnjom MHE izmenjena je prirodna sredina i nemoguće je štititi tako velike prostore. Zavod za zaštitu prirode Srbije je pokrenuo projekat da se štiti planina Dukat sa kojim se zastalo i očekivanja su da će se u budućnosti nastaviti,  pa će i područje izvorišta Pčinje biti zaštićeno – istakao je Nešić.

 

 

Na raspravi se govorilo o proširenju predela izuzetnih odlika i konkretnim merama Ministarstva u cilju poboljšanja stanja u zaštićenom području Dolina Pčinje, nakon iznetih primedbi zainteresovane javnosti uvidom u nacrt Uredbe u periodu od 17. decembra do 5. januara 2022. godine

Kao novina koju donosi ova Uredba jeste proširenje zaštićenog područja sa nekadašnjih 2600 na 4228 hektara i uvođenje prvog i trećeg stepena zaštite, uz postojeći drugi stepen.

– Proširenje predela izuzetnih odlika “Dolina Pčinje” potrebno je radi kandidovanja ovog predela za evropsku mrežu zaštićenih područja “NATURA 2000” koja ima velika sredstva za razvoj i očuvanje zaštićenih područja – rekla je za Bujanovačke Snežana Milošević, savetnik za ekologiju i zaštitu životne sredine u lokalnoj samoupravi.

Raspravi su prisustvovali predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i zainteresovani građani.

Kako se navodi u predlogu Uredbe, dolina Pčinje je jedan od najznačajnijih centara biološke raznovrsnosti Srbije, sa uticajem mediteranskog florističkog i faunističkog elementa.

Upravljač zaštićenog područja je Eparhija vranjska.

Uredba predviđa zabranu izgradnje hidroenergetskih objekata, uključujući i regulaciju i pregrađivanje vodotoka u zaštićenom području, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *