IN MEMORIAM: Momčilo Zlatanović (1934-2022)

Bujanovac, Vranje, 20. februar 2022. (Foto lična arhiva, Vranjenews)- Momčilo Zlatanović, profesor u penziji iz Vranja i profesor Univerziteta u Nišu, preminuo je u subotu u 88. godini u Vranju, prenosi Vranjenews.

Rođen je 1934. godine u vranjskom selu Rataje.

Zlatanović je ostavio neverovatan naučni trag u oblasti folkloristike i leksigografije, a njegova višedecenijska terenska istraživanja vranjskog kraja, i u manjoj meri Kosovskog Pomoravlja, po značaju se mogu meriti sa Vukovim poduhvatima.

Publikovao je i zapažene radove na polju istorije književnosti i metodike nastave književnosti.

Pisao je i kraću prozu.

Tokom višedecenijskih terenskih istraživanja Zlatanović je zabeležio i publikovao obimnu folklornu građu koja predstavlja izvor prvog reda za proučavnje tradicijske kulture vranjskog kraja.

Momčilo Zlatanović je objavio veći broj knjiga i naučnih radova u oblasti fokloristike, analizirjući materijal koji je prikupljao u neposrednom terenskom radu: Narodno pesništvo južne Srbije(Narodni muzej, Vranje 1982), Istorija i tradicija(1996), kao i monografije o predeonim oblastima Pčinja (1996) i Poljanica (1998).

Izabrana dela Momčila Zlatanovića u deset tomova objavila je izdavačka kuća Vranjske knjige (2007–2008). U okviru njih prvi put je publikovana zbirka Narodne pesme i basme Kosovskog Pomoravlja(2007).

Dragocen je doprinos Momčila Zlatanovića u oblasti istraživanja govora juga Srbije i leksikografije, opredmećen u tri rečnika koji formiraju celinu: Rečnik govora južne Srbije (Učiteljski fakultet Vranje 1998), Rečnik govora juga Srbije (Aurora, Vranje 2011), Rečnik govora juga Srbije (Učiteljski fakultet, Vranje 2014).

Institut za Srpski jezik SANU je 2017. godine digitalizovao Rečnik iz 1998. godine, posebno izdvojivši one odrednice koje su ilustrovane vranjskim poslovicama (portal „Raskovnik“).

Za svoj rad Zlatanović je dobio niz nagrada i priznanja.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i dugogodišnji saradnik Matice srpske u Novom Sadu.

Iako je Zlatanović svoj životni i radni vek proveo u malom gradu, daleko od svetskih univerzitetskih centara, njegovi radovi i foklorna građa koju je zabeležio, zastupljeni su, proučavani i citirani u vrhunskim svetskim institucijama, naučnim časopisima i bazama podataka.

Osim što je bio izuzetan naučni radnik i istraživač, Zlatanović je u Vranju bio poznat kao veoma dobar i blag čovek i saradnik, više nego skroman u odnosu na doprinos koji je dao nauci i obrazovanju.

Imao je upravo one osobine koje poseduju samo veliki ljudi.

Medijima je bio dragocen saradnik i sagovornik u mnogim oblastima.

Njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za vranjsku i srpsku nauku.

Iza sebe je ostavio suprugu i dve kćeri.

Momčilo Zlatanović biće sahranjen u ponedeljak 21. februara na Bunuševačkom groblju u Vranju.

Vreme sahrane biće naknadno saopšteno.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *