Kosovski ministar Čeku u Preševu

Bujanovac, Preševo, 21. februar 2022. Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku poručio je danas u Preševu da će “kosovska vlada nastaviti da radi na unapređivanju saradnje sa Preševskom dolinom.

-Saradnju koju smo započeli pre izvesnog vremena sastancima u Prištini, još jednom ovde potvrđujemo. Veoma sam srećan što kao nastavak napora Vlade da unapredi saradnju sa Preševskom dolinom, doprinosimo i dimenziji kulturne saradnje. Razgovarali smo o zajedničkim pitanjima i veoma sam srećan što smo se obavezali da povećamo kulturnu mobilnost, saradnju između institucija u oblasti kulture i kulturnog nasleđa – rekao je Čeku nakon sastanka sa predsednicom opštine Preševo Arditom Sinani, prenosi prištinski Kosova Press.

Sinani je naglasila da su posete kosovskih ministara ohrabrujuće i da se time pokazuje interesovanje „za podizanje svesti o položaju Albanaca Preševske doline“.

-Posebno je poseta Čekua učinila je da se osećamo ponosnije i smognemo snage da sve ove procese nastavimo i napredujemo. Kultura i kulturno nasleđe su izvor otpora, a mi otporom prema stalnoj diskriminaciji koju vrši zvanični Beograd čuvamo nasleđe i kulturu – rekla je Sinani.

Dodala je da je sa ministrom razgovarala o raspodeli i korišćenju sredstava koje je izdvojila kosovska vlada za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Krajem januara Bujanovac i Preševo je posetio i kosovski ministar Liburn Aliu, a ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je na jugu Srbije boravila u decembru.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *