Albanski sportisti iz Bujanovca i Preševa traže da se takmiče na Kosovu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. februar 2022. Sportski klubovi iz Bujanovca i Preševa, koji okupljaju Albance, zahtevaju da se takmiče pod okriljem kosovskih sportskih saveza, kaže za Bujanovačke predsednik Nacionalnog saveta Albanaca  (NSA) Ragmi Mustafa.

Ovaj zahtev Mustafa je izneo na sastanku sa kosovskim ministrom kulture, omladine i sporta Hajrulom Čekuom, u ponedeljak u Preševu.

-Zahtev da se sportski klubovi Preševske doline uvrste u kalendar Republike Kosovo i odgovarajućih saveza dolazi direktno od albanskih sportista u Dolini. Radi se o inicijativi svih klubova i sportista – kaže Mustafa.

Objašnjavajući zahtev kaže da unutar Evropske unije postoje regije koje su povezane i koje imaju zajednička sportska takmičenja.

Dodao je da bi na klubovima bilo da odluče da li bi uporedo učestvovali i u takmičenjima koje organizuju savezi u Srbiji.

Među klubovima koji bi da se takmiče na Kosovu su FK Trnovac iz Velikog Trnovca, član Zone “Jug” Fudbalskog saveza Srbije (FSS), kao i FK Lugina iz Preševa, koji se takmiči u Pčinjskoj okružnoj ligi FSS-a.

Predsednik NSA kaže da ima još klubova – košarkaških, karate, stonoteniserskih, šahovskih i mnogih drugih, kao i individullnih sportista koji bi da se takmiče na Kosovu.

Sa kosovskim ministrom, dodaje Mustafa, razmatrana je i inicijativa za formiranje “koordinacionog tela za strategiju i saradnju između Nacionalnog saveta Albanaca i institucionalnih predstavnika Doline i Vlade Kosova”.

-Među inicijativama je i digitalni muzej albanske kulturne baštine u Dolini, sprovođenje Memoranduma potpisanog između NSA i Ministarstva kulture Kosova, kao i otvaranje Instituta za albansku kulturu u Dolini – naveo je Mustafa.

Po njegovim rečima, sa Čekuom je dogovoreno da  se u bliskoj budućnosti ponovo sastanu kako bi konkretizovali inicijative dogovorene tokom njegove posete.

Sastanku u kancelariji NSA u Preševu prisustvovala je i predsednica ove opštine Ardita Sinani, njen zamenika Ragmi Mustafa i direktor Doma kulture Naser Nuredini.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *