Dr Janković: Više neće biti karantina i testiranja na kovid

Bujanovac, 22. februar 2022. Kovid više neće biti karantinska bolest, neće biti testiranja, a mere će biti sve blaže, kaže prof. dr Radmilo Janković iz Kliničkog centra Niš.

On očekuje da se nastavi sa poboljšanjem epidemiološke situacije i da proleće i leto proteknu mirno.

Dodao je da je omikron i ono što se desilo u poslednja dva meseca promenilo pogled na kovid-19.

-Uglavnom imamo stare pacijente, nevakcinisane, koji boluju od nekih drugih bolesti i kada dođu u Urgentni centar uspostavi se da su pozitivni jer je intenzitet zaražavanja bio veliki. Prave kovid pacijente kao kada je harao delta soj gotovo da nemamo. Nemamo mlađe pacijente. Ovo previše dugo traje, veliki je pritisak i promeniće se epidemiološka doktrina – rekao je Janković za RTS.

Naglasio je da smatra da kovid više neće biti karantinska bolest, da neće biti obavezno tesiranje i mere će biti sve blaže i blaže.

-Neke države imaju mnogo više razloga da se tako ponašaju, pokazalo se da su potpuno vakcinisane osobe zaštićene i od omikrona i da je klinička slika bila blaga i vrlo kratka. Gotovo da nismo imali nijednu osobu koja je imala komplikacije i smrtni ishod – kaže on.

Siguran je da će se mere ukidati, ali postepeno, kao u zapadnoj Evropi, za kojom ipak kaskamo u broju vakcinisanih.

-Izgubili smo snagu i argumentaciju u ubeđivanju ljudi da se vakcinišu. Imamo deo stanovništva koji je nezaštićen i ogroman deo stanovništva koji je prokužen omikronom, koji je mnogo veći od opsega vakcinisanih.  Siguran sam da će u Srbiji biti mirno proleće i leto, jedina ograda da ćemo se vratiti normalnom životu je da sačekamo jesen. Mutirani sojevi su dolazili s kraja leta i početkom jeseni, ne verujem da će nova varijanta biti opasnija – zaključio je Janković.




One thought on “Dr Janković: Više neće biti karantina i testiranja na kovid

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *