Besplatni udžbenici za osnovce, počelo prijavljivanje

Bujanovac, 28. februar 2022. – Učenici osnovnih škola od danas se mogu prijaviti za besplatne udžbenike koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, saopšteno je iz ministarstva.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno-ugroženih porodica (primaoci socijalne pomoći, zatim učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici koji imaju potrebu za prilagođavanjem (Brajevo pismo, elektronski format, uvećan font), učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, učenici koji se obrazuju po IOP 3, gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Za ove kategorije učenika, Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene deci sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda besplatan komplet udžbenika sastoji se od udžbenika za matematiku, srpski jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezan predmet.

Starijim osnovcima dodeljuju se besplatni udžbenici za matematiku, srpski jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Škole su dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenskih starešina, da prikupe podatke i potrebna dokumenta, a rok za dostavljanje Ministarstvu je 31. mart 2022. godine.

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je obezbedilo 750.000 dinara.

Podsetimo, tek posle pisanja Bujanovačkih, besplatne udžbenike dobili su i učenici OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *