Građani i Bujanovačke na istom zadatku

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 28. februar 2022. – Posredstvom portala Bujanovačke građani Bujanovca su prethodnih osam meseci ukazivali na probleme sa kojima se suočavaju na teritoriji opštine,  u okviru projekta “Media for all” koji naš  portal sprovodi uz podršku organizacije British council.

Popunjavajući ankete objavljene na našem portalu, čitaoci su identifikovali sve ono što ih muči, počev od nemogućnosti zaposlenja, iseljavanja mladih, lošeg vođenja lokalne politike, pa do nedovoljno razvijene ekološke svesti i očuvanja životne sredine, ali i siromaštva i minimalne zarade.

Da je velika nezaposlenost problem koji zahteva hitno rešavanje smatra skoro 70 odsto građana, pokazuju rezultati ankete “Koji su najveći problemi u opštini Bujanovac”.

Kao glavni uzrok nezaposlenosti, naši čitaoci su naveli nedostatak investicija i indiferentan odnos centralne prema lokalnoj vlasti.

“Nezaposlenost. Nijedna fabrika se nije otvorila poslednjih godina, Vučić je obećavao za Gumoplastiku, ali ništa”, samo je jedan u nizu sličnih odgovora.

Investiranje u fabrike koje su devedesetih godina prestale sa radom, Jugokop i Gumoplastika, čime bi se otvorila nova radna mesta i zaposlili građani, deo su rešenja problema nezaposlenosti, sudeći prema odgovorima anketiranih.

Ono što naši građani vide kao problematično jeste i stranačko zapošljavanje, a prema njihovom mišljenju i komentarima, to je deo gde su neophodne korenite promene.

“Grad nam umire zato što su na pozicijama ljudi koji nemaju pojma i koji rade tu zato što su članovi stranke ili nečiji rođaci”, komentariše čitalac.

Kao konkretna rešenja za prestanak stranačkog zapošljavanja, predlozi su išli od “uvođenja prinudne upravu”, ili  “davanju šanse mladima da narave nešto od ovog grada”, do “uvođenja sistema da se opština očisti od lažnih i kupljenih diploma partijskih kadrova, a potom da se zaposle stručni ljudi”.

O fingiranim konkursima i zapošljavanju rođaka lokalnih funkcionera, Bujanovačke su ranije pisale.

Zašto mladi odlaze iz Bujanovca je pitanje koje nije ostavilo nikakve nedoumice našim čitaocima. Većina od oko 150 učesnika ankete je navela nezaposlenost i nedostatak novih radnih mesta kao glavni razlog iseljavanja mladih, uz lošu ekonomsku situaciju, stranačko zapošljavanje i diskriminatorsku lokalnu vlast.

I dok lokalna vlast kao uzrok iseljavanja mladih vidi u nepriznavanju kosovskih diploma, a deo opozicije odgovornost  prebacuje na vlast zbog “neomogućavanja mladima da ostanu i rade” ,  o odlasku iz Bujanovca razmišlja gotovo 80 odsto anketiranih.

Oni koji još uvek žive u Bujanovcu nadaju se boljoj perspektivi, investicijama i otvaranju fabrika.

U anketi o radu lokalne samouprave naši čitaoci su kao jedan od najvećih problema naveli njenu netransparentnost , a posebno nezadovoljstvo građani su iskazali po pitanjima kako i na šta se troši javni novac.

Da opštinska vlast nije transparentna smatra čak 93 odsto od stotinak učesnika u anketi, i ispostavilo se s pravom, ako znamo da je Opština Bujanovac, prema istraživanju  organizacije Transparentnost Srbija, na samom začelju.

“Na koga i na šta rasipate (naše) narodne pare?”, jedno je od pitanja čitalaca koje sublimira mišljenje ogromne većine učesnika ankete o transparentsnosti lokalne vlasti.

Gotovo 55 odsto smatra da je najmanje transparentnosti u oblasti investicija, dok je 37 odsto nezadovoljnih građana navelo budžet.

Još jedan na mapi problema u Bujanovcu i okolnim mestima, prema mišljenju većine građana, izdvojio se i problem sa ekološkom situacijom.

O tome da lokalna vlast nimalo ne vodi računa o ekologiji izjasnilo se skoro 85 odsto građana, dok deo smatra da odgovornost podjednako leži  i na građanima i na lokalnoj samoupravi.

Za stotinak anketiranih, deponija (43,6%) ali i smeće na ulicama (32%) predstavljaju glavne ekološke probleme koji nanose najveću  štetu životnoj sredini, dok 18,4 odsto učesnika misli da su divlje deponije razlog za brigu i loše stanje ekologije.

Rezultati ankete o ekologiji pokazuju da su naši čitaoci informisani o stanju i problemima životne sredine, ali da je na rešavanju ovog problema neophodna veća angažovanost i lokalne samouprave i samih građana, u čemu bi dosta pomoglo, bar prema predlozima naših čitaoca, edukacija  i podizanje svesti o značaju ekologije, ekološke radionice ili organizovane akcije čišćenja.

Anketa “Šta biste promenili da ste na vlasti u Bujanovcu” pokazala je da za naše građane prioritet imaju promene u oblasti ekologije, uređenja grada, vlasti i zapošljavanja.

“Da se grad redovno čisti od smeća”, “ da se sredi vodovodna mreža u gradu jer cevi pucaju stalno”, “da svako selo leti ima vodu” su samo neke od odluka koje bi čitaoci najpre doneli.

Pažnju čitalaca privukla je i anketa o životnom standardu i mesečnim prihodima i rashodima.

Bujanovčani najviše novca potroše za hranu, za kulturu i putovanja nema odakle, a nakon što plate račune, za druge potrebe im ostane ili “malo” ili “dupla nula”.

Ako znamo da je prema zvaničnim podacima, prosečna neto plata u opštini Bujanovac  49.700 dinara, uz svakodnevni skok cena namirnica za zadovoljnje osnovnih životnih potreba, onda ne čudi što se većina anketiranih čitalaca  “ne seća” kada su poslednji put izašli sa porodicom na ručak ili večeru u restoran.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *