MUP upozorava: Ne palite vatru na otvorenom prostoru

Bujanovac, 28. februar 2022. – Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način može doći do proširenja požara i izazivanja veće materijalne i ekološke štete, a u najgorem slučaju do smrtnih posledica i povređivanja, navodi se u saopštenju MUP-a.

Aleksandar Radosavljević iz Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije, apelovao je da se trava ili nisko rastinje ne pale na otvorenom, kako u urbanim sredinama, tako i na obradivim površinama, a posebno ne u blizini šuma.

– Ukoliko do požara dođe, molimo građane da kontaktiraju vatrogasno- spasilačku ekipu, a ako je požar manjeg intenziteta da pokušaju sami da ga ugase, ako to neće uticati na njihovu ličnu bezbednost – rekao je Radosavljević.

Istakao je da je od početka godine na teritoriji Srbije došlo do pojave 1.430 požara na otvorenom prostoru, bez povređenih ili stradalih.

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, a zaprećena kazna za pravna lica je od 300.000 do 1.000.000 dinara, dok je za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, Zakonom se zabranjuje loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, a propisana novčana kazna za fizička lica je od 10.000 do 50.000 dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *