Alternativa: Kamberi podelio Albance

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. mart 2022. Iz stranke Alternativa za promene koju vodi Šćiprim Arifi poručuju da su Šaip Kamberi i njegova Partija za demokratsko delovanje (PDD) na kraju uspeli da postignu svoj cilj i ucenama podele albanski politički faktor u Bujanovcu i Preševu. Formiranje “Koalicije Albanaca Doline” koju čine Kamberijeva PDD, DP Nagipa Arifija i PDP Šćiprima Muslijua za Alternativu je “vulgarni politički čin kojim je prekršen sporazum iz Tirane”.

“Alternativa smatra da lista „Koalicija Albanaca Doline”, koju je stvorila PDD ucenjujući svoje partnere u lokalnoj vlasti u Bujanovcu da prisilno učestvuju na ovoj listi, i flagrantno kršenje navedenih principa i dogovora, jasno odražava tendenciozan pristup predsednika PDD i njegove ekonomsko-političke agende o albanskom nacionalnom jedinstvu”, saopštili su iz Alternative nakon objavljivanja vesti o postizanju dogovora između Kamberija, Arifija i Muslijua o zajedničkom nastupu na izborima.

Iz Alternative su sve vreme insistirali, kako kažu, na poštovanju principa i kriterijuma iz sporazuma postignutog u Tirani pred izbore 2020. godine, na kojima je pet albanskih stranaka nastupilo jedinstveno.

“Rangiranje kandidata na listi je trebalo da se vrši prema političkoj snazi u Preševskoj dolini. Iza ovoga je stajao Pokret za reforme, dok su druge stranke, iako su tokom razgovora potvrđivale principe sporazuma iz Tirane, bile suočene sa ucenama predsednika PDD da će srušiti vladajuću koaliciju u Bujanovcu ako on ne bude prvi kandidat na listi”, kažu u Alternativi.

Po njima, ovakve liste, zasnovane na političkim ucenama, a koje isključuju relevantne faktore albanskog društva “ne predstavljaju volju i težnje Albanaca Preševske doline”.

Iz Alternative kažu da su sa Pokretom za reforme, još jednom strankom iz Preševa, započeli pregovore i konkretne korake za kreiranje izborne liste, što su Bujanovačke i najavile u ponedeljak.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *