Organizacija PCi dodelila novinarske nagrade na temu suživota Srba i Albanaca

Bujanovac, 1. mart 2022. – Organizacija Peaceful Change initiative (PCi) dodelila je nagrade za emisije i tekstove koji najbolje oslikavaju suživot Srba i Albanaca.

Za audio vizuelni sadržaj nagradu su dobili Zorica Krstić Vorgučić (Radio KIM), Tatjana Manojlović (RTS) i Aleksandra Ničić (RTK2), a za pisani sadržaj Jelena Jorgačević (Vreme) i Bojan Cvejić (Danas).

Medijska slika o Albancima i Srbima je po pravilu crno-bela i ono što se objavljuje o “drugoj strani” uglavnom je negativno. Priče o svakodnevnom životu i mirnom suživotu ostaju neispričane.

Taj narativ samo reprodukuje i jača preovlađajuće percepcije i predrasude.Šta god i kako god da se kosovski čvor raspetlja, jedna se stvar nikada neće promeniti. Srbi i Albanci će večito biti jedni drugima komšije, za nadati se, dobre komšije spremne da jedni drugima priskoče kada zatreba, da popiju kafu i pričaju o boljem sutra za svoju decu, navodi se u saopštenju PCi-a.

Ova nagrada je ustanovljena od strane Peaceful Change initiative (PCi), britanske nazavisne nevladine organizacije koja pomaže društvima da sprovedu značajne promene na nenasilan način i koji gradi mehanizme i odnose koji omogućavaju dugotrajni mir.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *