Albanci i zvanično na dve izborne liste

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. mart 2022. Alternativa za promene i Pokret za reforme, dve albanske stranke sa sedištima u Preševu, postigle su sporazum o zajedničkom učešću na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Ovim je potvrđeno pisanje Bujanovačkih da će na predstojeće izbore Albanci izaći na dve izborne liste, za razliku od izbora 2020. godine kada su nastupili ujedinjeni na listi “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”.

Dogovor o zajedničkom nastupu dan ranije su postigle Partija za demokratsko delovanje (PDD), Demokratska partija (DP) i Pokret za demokratski progress (PDP), pod nazivom Koalicija Albanaca Doline, što su iz Alternative oštro kritikovali.

Iz Alternative je saopšteno da je dogovor sa Pokretom za reforme postignut na temeljima “sporazuma iz Tirane koji su 2020. godine potpisali lideri svih političkih partija Preševske doline”.

“Taj sporazum je prekršila Partija za demokratsko delovanje, koja je ucenjivačkim metodama uzela za taoce druge stranke kako bi njen predsednik ispunio svoje ambicije i stvorio razdor u albanskom političkom spektru”, naveli su iz Alternative posle potpisivanja sporazuma sa Pokretom za reforme.

U saopštenju se navodi i da je ovaj sporazum potvrda implementacije sporazuma iz 2020. godine, a zasnovan je na principima usklađenim sa matičnom državom.

“Kao vodilja i dugoročna garancija za jedinstven pristup, u kojem se sve strane učesnice osećaju ravnopravno tokom čitavog izbornog procesa”, navode iz stranke Šćiprima Arifija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *