Novi uslovi za jeftiniju struju – lakše do statusa energetski zaštićenog kupca

Bujanovac, 3. mart 2022. Promenom uslova za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca ubuduće će znatno više građana imati pravo na manje račune za struju i gas, najavio je Zoran Ilić, pomoćnik ministra za energetiku.

Konačna odluka još nije doneta, kako je rekao, ali je uredba pripremljena.

Postoje tri kriterijuma za sticanje statusa zaštićenog kupca i da je prijava automatska.

-Prvi osnov je materijalni, drugi socijalni. Onaj ko je ostvario ili pravo na dečji dodatak ili socijalnu pomoć ili ukoliko je stekao naknadu za izdržavanje člana koji ima podređenu bolest. Treći kriterijum je zdravstveni: ako imate člana domaćinstva koji mora stalno da bude na aparatima, dakle neophodna mu je električna energija za održanje života, takvom domaćinstvu, bez obzira na materijalni status, ako se steknu uslovi, na primer zbog neplaćanja računa, EDS ne bi isključivao struju – rekao je Ilić za RTS.

Pravo na jeftiniju struju i gas trenutno ima jednočlano domaćinstvo  sa mesečnim prihodima manjim  od  15.690 dinara, a za porodice sa više od pet članova neophodno je da su prihodi manji od 37.719 dinara.

-Prema predlogu koji smo napravili i koji će najverovatnije biti usvojen,  pravo da postane energetski zaštićen kupac imaće jednočlano domaćinstvo sa oko 18.000 dinara prihoda, a šestočlano i višečlano domaćinstvo kada bude imalo prihode manje od 70.000 do 80.000 dinara – rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, ako po bilo kom od pobrojanih osnova, u bilo kom organu državne uprave ili instituciji neka osoba stekne takav status, ta institucija je dužna da obavesti lokalnu samoupravu bez odlaganja, koja će potom obavestiti tu osobu da je stekla status energetski zaštićenog kupca.

-Novim Zakonom o energetici smo uveli i status ugroženog kupca kada je toplotna energija u pitanju. Ako se stekne status, biće umanjeni računi i za struju i za toplotnu energiju, ili ćete izabrati da vam se pomogne kada je nabavka gasa u pitanju – rekao je Ilić.

Dodao je da po proceni urađenoj sa Svetskom bankom u Srbiji će ove godine ove godine biti oko 200.000 domaćinstava koja će steći status energetski ugroženog kupca.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *