Privredna komora: Nema potrebe za stvaranjem zaliha, poskupljenje goriva će biti ograničeno

Bujanovac, 5. mart 2022. Od početka sukoba u Ukrajini povećana je tražnja osnovnih životnih namirnica u Srbiji, ali svega ima dovoljno i nema potrebe za stvaranjem zaliha,  poručuju iz Privredne komore Srbije (PKS). Kažu da neće biti eksplozije cene goriva već će poskupljenja biti ograničena.

-Potražnja je porasla, a problem je ovih dana bio sa brašnom i procenjuje se da je rast bio oko 120 procenata na dnevnom nivou u odnosu na tridesetodnevni prosek. Neki rafovi su bili prazni i to je možda izazvalo i dodatnu zabrinutost stanovništva – kaže za RTS Bojan Stanić iz PKS.

Naš portal je u petak pisao da su Bujanovčani počeli da prave zalihe hrane, dok na pumpama nije bilo ograničenja u kupovini goriva.

Po Stanićevim rečima, od početka godine cena pšenice je porasla za 70 procenata, a sreća je za Srbiju što je izvoznik pšenice i ima  dovoljno količina da snabde domaće tržište i da izvozi.

-Ukoliko bi došlo do dalje krize, pre svega eskalacije sukoba u Ukrajini, u tom slučaju bi došlo do daljeg rasta cene pšenice i onda bi naši proizvođači zbog cene se možda više orijentisali na međunarodno tržište. U tom slučaju bi država reagovala i uvela određene mere ograničenja što se i radi u drugim zemljama – precizirao je Stanić.

Podsetio je i da su krajem februara donete Uredbe Vlade kojim je omogućeno dodatno snabdevanje iz državnih rezervi sirovina za proizvodnju mlinarsko-pekarske industrije, tako da u naredna tri meseca neće biti problema što se tiče odnosa prodajne cene i one nabavne.

O snabdevanju gorivom je rekao da je bio nesporazum jer su neki vlasnici benzinskih pumpi odlučili da ograniče prodaju.

Ključno je, naglašava, da proizvodnja derivata u Srbiji ide po planu i ima ih u dovoljnim količinama.

Međutim, kako kaže, problem je što nije u odgovarajućem odnosu maloprodajna cena, i to bi trebalo da bude rešeno na neki način.

-Ukoliko bude produžena uredba, koja ističe 14. marta, onda se moraju zaštititi prodavci. To bi značilo poskupljenje goriva, ali na ograničenom nivou da ne bi došlo do eksplozije te cene – dodaje Stanić.

Dodao je da će inflacija nastaviti da raste.

-Imamo podatke i iz EU i za Srbiju, može se očekivati da ona pređe i 10 procenata, ali opet to je nešto što je i dalje kontrolisano, to nije onaj strah iz devedesetih godina i nije opravdano. Činjenica je da će ova inflatorna kretanja biti nastavljena – zaključio je Stanić.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *