8. mart: Ruža do 300 dinara, cveće u saksiji i 2000 (video)

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 7. mart 2022. – Ovogodišnji Dan žena ulični prodavci cveća spremno su dočekali kao i prethodnih godina pa se na trgu u Bujanovcu može videti pregršt raznovrsnog cveća i različitih ukrasnih predmeta.

Bujanovački prodavci kažu da je pijaca odlično snabdevena, da su Bujanovčani i danas pazarili, ali da pravu navalicu očekuju sutra.

– U odnosu na prošlu godinu primećuje se besparica kod ljudi, ali verujem da će na sam dan praznika biti bolje, jer se tada cveće najviše kupuje kao poklon – kaže jedan prodavac za Bujanovačke.

Pojedini naglašavaju da besparica i nije toliko veliki problem koliko to što nema kupaca, a kao razlog ističu iseljavanje građana.

– Prazan nam je grad. Nema ljudi koji bi kupili cveće ili neku sitnicu i obradovali svoju suprugu ili majku. Kao da su se svi iselili u inostranstvo – dodaje drugi prodavac.

Bujanovački trg se danas šareni, a za saksiju sobnog cveća potrebno je izdvojiti od 600 do 2000 dinara, zavisno od vrste, pa tako orhideja košta od 1500 do 2000 dinara, fikus 1000, a za ružu je potrebno izdvojiti između 150 i 300 dinara.

Osim cveća, u ponudi su i različiti ukrasni predmeti, poput korpica, vaza, činija.

Već više od jednog veka, 8. mart se obeležava kao Međunarodni dan žena kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *