Mustafa: Pred izbore masovno brisanje Albanaca iz biračkog spiska

Bujanovac, 8. mart 2022. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa izvestio je stalne posmatrače izbora iz OEBS-a da, kako je rekao, pasivizacija prebivališta Albanaca na jugu Srbije uoči izbora direktno utiče na brisanje velikog broja albanskih glasača iz biračkog spiska.

-Još jednom smo potencirali problem pasivizacije prebivališta i samim  brisanje sa biračkog spiska velikog broja Albanaca, posebno u Medveđi. Reč je o direktnoj intervenciji, ne samo u veštačkoj promeni strukture stanovništva u ovoj opštini već i jedinstvenog biračkog spiska, administrativnim metodama kako je to okarakterisano u izveštaju Helsinškog odbora – navodi Mustafa na Fejsbuku.

Kako je rekao, posmatračima iz OEBS-a je ukazao da se uoči izbora 3. aprila “u Preševskoj dolini stvara napetost i podstiče nesigurnost”.

-Ne mogu se drugačije razumeti slučajevi kao što su optužnice protiv izabranih političkih predstavnika, demoliranje kancelarije jedne albanske političke stranke i nedavna hapšenja opštinskih službenika u Bujanovcu,  što je nešto što se ponavlja uoči svakih izbora – rekao je Mustafa.

Dodao je da se zahvalio osoblju OEBS-a na  radu i posvećenosti da obezbede slobodne i demokratske izbore kao temelj demokratije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *