Poslanici iz Bujanovca prošle godine dobili više od 5 miliona

Bujanovac, 9. mart 2022. – Šef bujanovačkih naprednjaka i narodni poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srbije, Nenad Mitrović, za obavljanje poslaničke funkcije u 2021. godini, koštao je poreske obaveznike 1,84 miliona dinara, pokazuju podaci Centra za istraživačko novinarstvo (CINS). Nešto manje su prihodovali Šaip Kamberi i Nadije Bećiri, a svo troje poslanika iz Bujanovca dobili su 5,26 miliona dinara.

Mitrović je od države za svoj rad u Skupštini tokom protekle godine na ime neto plate dobio više od milion dinara, dok mu je za putne troškove i korišćenje sopstvenog automobila za putovanja na sednice parlamenta isplaćeno 315,148 dinara.

Na ime poslaničkog dodatka isplaćeno mu je 416.178 dinara.

Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo u službena putovanja po Srbiji ne ulaze dolasci na skupštinska zasedanja i kada poslanici za to koriste privatan auto plaćeno im je gorivo, amortizacija, a pokrivena im je i naknada za vožnju.

Za tu svrhu parlament je prošle godine izdvojio 42,3 miliona dinara, a među poslanicima koji su koristili ovu mogućnost Mitrović sa 20.320 (troškovi smeštaja) zauzima peto mesto.

Daleko manje od Nenada Krstića, bivšeg predsednika Opštine Trgovište, koji je na toj listi prvoplasirani, i ujedno  “najskuplji” poslanik iz Pčinjskog okruga, jer mu je isplaćeno nešto manje od 6.000 evra.

Među 262 poslanika za koje su CINS-u dostavljeni podaci nalazi se i drugi poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi , šef poslaničke grupe “Ujedinjena dolina- SDA Sandžaka”.

On je naplatio oko 1,80 miliona dinara, i to na ime neto plate oko 1,18 miliona, 416.178 dinara na ime poslaničkog dodatka i 202.168 dinara na ime korišćenja sopstvenog automobila.

Druga poslanica sa liste “Ujedinjena dolina- SDA Sandžaka”, Nadije Bećiri iz Bujanovca, tokom prošle godine koštala je Skupštinu 1,61 miliona dinara.

Za njene plate izdvojeno je 1,04 miliona dinara, poslanički dodatak 416.178 dinara, a za korišćenje sopstvenog vozila 186.383 dinara.

Koliko je parlament potrošio na bujanovačke poslanike u prethodnom sazivu, naš portal je nedavno pisao.

Poslanicima Narodne skupštine je tokom 2021. godine isplaćeno ukupno 367,9 miliona dinara bez poreza, za plate i dodatke članovima parlamenta, ali i razne troškove koje su imali obavljajući poslanički poziv.

Među prvih deset najplaćenijih nalaze se poslanici Srpske napredne stranke iz Pčinjskog okruga, Nenad Krstić iz Trgovišta i Slaviša Bulatović iz Vranja.

Podaci koji su CINS-u dostavljeni za prethodnu godinu obuhvataju ukupno 262 poslanika, a većina novca, odnosno 202,5 miliona dinara je otišla na plate.

Ovaj saziv Skupštine je raspušten februara, a parlamentarni izbori održaće se 3. aprila.

 

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *