Nove cene goriva svakog petka

Bujanovac, 11. mart 2022. – Maloprodajne cene naftnih derivata ubuduće će se uskalđivati svakog petka, a od trenutka objavljivanja novih cena na sajtu Ministarstva trgovine, njihova primena kreće odmah, rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar “Udruženja naftnih kompanija Srbije”.

Podsetimo, Bujanovačke su prethodnih dana pisale o velikim gužvama na NIS- ovoj pumpi u Bujanovca na kojoj jedino ima dizela.

Mićović je za RTS istakao da su cene na pumpama i prethodnih 30 dana bile ograničene, ali na fiksnom nivou, i da će sada svakog petka uz uvažavanje svih promena koje se dešavaju na globalnom tržištu biti korigovane i na dole i na gore- svakih sedam dana.

– Ovo je jedan vrlo neprijatan period za naftni sektor, sve vreme oko nas cene sirove nafte, rafinisanih prozvoda su divljale, a kod nas su bile fiksne i jedva smo dočekali period gde će realno biti uvaženo ono što se dešava, istakao je on.

Kako bi sprečila poremećaje na tržištu Vlada Srbije privremeno je smanjila akcize na naftne derivate, ukinula carinske dažbine na naftu i na mesec dana ograničila maksimalne cene evrodizela i benzina.

Prema njegovim rečima, da država nije ovako reagovala povećanje cene bi bilo daleko veće.

Kako je uredbom predviđeno, istog trenutka kada na sajtu Ministarstva trgovine budu objavljene cene, tada će i potrošači  naftni sektor biti upoznati sa novim cenama.

– Niko ne može ići iznad tih maksimalno dozvoljenih cena, rekao je Mićović.

Objašanjava da u korekciji cena kasnimo, jer su cene goriva daleko skuplje, a kada je vlada Srbije donela uredbu o ograničenju cena, cena nafte je bila 91 dolar po barelu i to je bila alarmantno visoka cena zbog čega je, kako je rekao, i uvedeno ograničenje da bi se obezbedila sigurnost snabdevanja.

– Goriva ima sasvim dovoljno, treba imati goriva u rezervoaru i to je to, jer će ga biti na pumpama, zaključio je Mićović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *