Bujanovčanka Biljana Đorđević, druga na listi “Moramo”, o tome šta mora da se menja u Srbiji

Piše D.Stošić

Bujanovac, 18. mart 2022. – Bujanovčanka Biljana  Đorđević, druga na listi “Moramo” za predstojeće parlamentarne izbore, navela je 20 tačaka koje bi trebalo da se promene u Srbiji.

Ona je za magazin “Karakter”, govoreći o neophodnim promenama u Srbiji, između ostalog istakla neophodnost pružanja šanse novim ljudima koji se bave novom politikom koja je “srčana borba za dobar život u zajednici a ne profesija za ispunjenje ličnih ambicija”.

O neophodnosti decentralizacije Srbije i Beograda, navela je da to znači “ne samo da lokalne samouprave dobiju onoliko nadležnosti za koliko imaju kapaciteta, već i da građani imaju mogućnost stvarnog i delotvornog učešća u donošenju odluka”.

Mora se menjati, kako je rekla, bahata praksa prostornog i urbanističkog planiranja.

Navodi još i ulaganje u ljude, a ne samo u zgrade jer “zgrade ne obrazuju našu decu, ne leče naše roditelje i prijatelje i ne brinu o najugroženijima”.

Da učionica postane centar učenja, a škola centar lokalne zajednice, uz obezbeđenje besplatnih udžbenika i školske kuhinje, za Biljanu je prioritet.

Zaštita poljoprivrednika radi zaštite prehrambenog suvereniteta, razvoj stambenog fonda u javnoj svojini, kao i eliminacija beskućništva jer “svi možemo osati bez krova nad glavom”, ukidanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima, omogućiti ženama slobodn vreme radi usavršavanja, druženja, bavljenja politikom, a ne samo, kako kaže Đorđević, neplaćenim kućnim radom, su takođe na spisku stvari koje je potrebno promeniti.

Đorđević je govorila i o socijalnim razlikama u društvu, ekologiji, i radikalnom preokretu stvari jer, kako je navela, ovakvom političkom i ekonomskom sistemu odgovara da drži ljude u siromaštvu dok se “BDP ne maže podjednako na svačiji hleb”.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *