Najsrećnije zemlje na svetu i gde smo mi

Bujanovac, 19. mart 2022. – Od 146 država Srbija je na 43. mestu na listi najsrećnijih zemalja za život, dok se Finska po peti put nalazi na prvom mestu, pokazuje Izveštaj o svetskoj sreći (World Happiness Report).

Izveštaj o sreći u svetu procenju 146 zemalja i uzimaju se u obzir indikatori kao što su očekivani životni vek , socijalna podrška, korupcija i drugi, prenosi portal N1.

Od zemalja regiona, najsrećnije mesto za život je Slovenija koja je zauzela 22. mesto, sledi Srbija na 43, dok su iza nje Hrvatska (47), BiH (67), Crna Gora (75) i Severna Makedonija (89).

Prema prošlogodišnjem izveštaju, Srbija je bila na 48. mestu, Slovenija na 29, Hrvatska na 60, BiH na 64, Crna Gora 70 i Severna Makedonija na 89. mestu.

U odnosu na prošlu godinu jedino su BiH i Crna Gora pale za nekoliko mesta.

Amerika je pala na 16. mesto sa prošlogodišnjeg 14, Velika Britanija je pala za jedno mesto i nalazi se na 17, dok je Francuska bez promena na 20. mestu.

Rusija se nalazi na 80. u odnosu na prošlogodišnje 60. mesto, a od ostalih zemalja Sovjetskog saveza najbolje pokazatelje imaju Litvanija na 34. i Estonija na 36. mestu.

Na listi deset najsrećnijih zemalja za život, pored Finske, ove godine su još i Danska, Island, Holandija, Švajcarska, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland.

Najnesrećnije zemlje su Avganistan, koji je na poslednjem mestu, i Liban.

Izveštaj o svetskoj sreći je publikacija Mreže rešenja UN za održivi razvoj, a prvi izveštaj je objavljen 2012. godine.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *