Štrajk u školi „Sveti Sava“ u Bujanovcu, skraćeni časovi

Bujanovac, 21. mart 2022. – Deo nastavnika, članova Unije sindikata, u bujanovačkoj Srednjoj školi “Sveti Sava” danas je u štrajku upozorenja i drži časove od po 30 minuta. Predsednica ovog sindikata u bujanovačkoj školi, Olivera Filipović iz Vranja, kaže da je sledeći štrajk zakazan za 31. mart i da se nada da će biti masovniji.

– Svi članovi Unije sindikata, kao većinskog sindikata u školi “Sveti Sava”,  štrajkuju tako što posle 30 minuta napuštaju učionicu i nisu u obavezi da čuvaju decu, a u svemu postupamo po uputstvu beogradskog Štrajkačkog odbora – rekla je za naš portal Filipović.

Olivera Filipović

Prvi i osnovni zahtev, kako kaže, jeste smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimalnih 24, jer bi se time rešio problem tehnoloških viškova.

Štrajkači zahtevaju i povećenje plata do kraja godine, isplatu jednokartne pomoći i promenu zakona iz oblasti obrazovanja.

– Jedan od zahteva je i povlačenje Uredbe o kombinovanju odeljenja od petog do osmog razreda u tzv. “patuljasta” odeljenja sa manjim brojem učenika, jer bi njeno sprovođenje  povećalo broj tehnoloških viškova među nastavnicima – navodi Filipović.

Sledeći štrajk je zakazan za 31. mart i kako je rekla, nada se da će biti masovniji i da će se priključiti svi članovi kolektiva.

-Ovo je borba svih nas, a ne samo članova Unije sindikata i nadamo se da će nam se pridružiti i članovi drugog sindikata koji deluje u našoj školi i članovi koji nisu sindikalno opredeljeni – dodaje Filipović.

Štrajk upozorenja članova Unije sindikata prosvetnih radnika u bujanovačkoj srednjoj školi “Sveti Sava” potvrdila je i Biserka Jović, direktorka ove ustanove.

– U štrajku su nastavnici članovi ovog sindikata koji danas imaju nastavu u našoj školi – kaže direktorka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *